Samhälle

Liten asteroid i närkontakt med jorden

En asteroid strök förbi jorden på bara 300 mils avstånd. Bilden är tagen från den internationella rymdstationen ISS vid ett annat tillfälle. Arkivbild. Foto: Nasa/AP/TT
En asteroid strök förbi jorden på bara 300 mils avstånd. Bilden är tagen från den internationella rymdstationen ISS vid ett annat tillfälle. Arkivbild. Foto: Nasa/AP/TT

En asteroid stor som en personbil har passerat mindre än 300 mil från jorden. Så nära vår planet har en asteroid aldrig observerats, enligt USA:s rymdmyndighet Nasa.

Publicerad

Asteroiden uppskattas vara tre till sex meter lång och strök förbi jorden 2 950 kilometer över södra Indiska oceanen strax efter klockan 06 svensk tid i söndags morse.

Asteroiden passerade jorden i en hastighet av 12,3 kilometer per sekund och iakttogs som ett långt ljusspår av ett teleskop vid Palomar Observatory vid California Institute of Technology.

"Väldigt häftigt"

– Det är väldigt häftigt att se en liten asteroid komma så här nära, eftersom vi kan se hur jordens gravitation dramatiskt böjer dess bana, säger Paul Chodes som är chef för Nasas centrum för studier av objekt nära jorden.

Enligt Nasa ändrade asteroiden riktning med runt 45 grader på grund av jordens dragningskraft.

Hade troligen brunnit upp

Om asteroiden, som har fått namnet 2020 QG, hade kommit in i jordens atmosfär skulle den sannolikt inte har orsakat några skador, utan ha brunnit upp och blivit till en meteor som hade kunnat ses som ett ljussken på himlen, skriver Nasa.

Det är inte ovanligt att asteroider med liknande storlek passerar nära jorden, det händer några gånger per, men det är svårt att registrera och observera dem, vilket gör söndagens händelse unik.