Populärteknik

LineageOS släpper ny version – baserad på Android Pie

Vad sägs som att rusta din gamla Samsung Galaxy S5 med senaste Android-systemet? Det är möjligt med LineageOS. Foto: TT / Lineage
Vad sägs som att rusta din gamla Samsung Galaxy S5 med senaste Android-systemet? Det är möjligt med LineageOS. Foto: TT / Lineage

För drygt ett halvår sedan lanserades Android Pie 9.0. Nu släpper LineageOS en ny version, 16.0, baserad på det senaste androidsystemet, och det funkar på riktigt gamla telefoner.

Publicerad

En grej som många android-frälsta har uppskattat med operativsystemet sedan starten är dess möjlighet till att skräddarsy sin telefon. Men nog har intresset för det där möjligen tappat fart allt sedan Android har blivit bättre.

Men det finns ett skräddarsytt OS som fortfarande lever, och är populärt, nämligen LinageOS. Ett gratis operativsystem med öppen källkod som fungerar på android-telefoner.

Nu tar LineageOS nästa steg och släpper nu en ny version (LineageOS 16.0) som är baserat Android 9.0 Pie. Det vill säga den senaste versionen av Android, som släpptes i augusti förra året. Så det har alltså tagt LineageOS drygt ett halvår att lansera en stabil version baserad på Pie.

En intressant grej med lanseringen är att Lineage gör det möjligt för gamla telefoner att leva vidare. Du kanske sitter på en Galaxy S5 som fungerar bra? Nu kan den rustas med det senaste operativsystemet, och med säkerhetsuppdateringar fram till februari 2019.

I och med Pie-baserade LineageOS 16.0 passar man också på att vinka av versionen Nougat-baserade 14.1. Den kommer vara öppen för säkerhetsuppdateringar. Men bortsett från det kan man se versionen som död.

Lineage OS 16.0 släpps inledningsvis till ett begränsat antal enheter, här kan du se om din telefon finns med på listan.