Opinion

Kvinnodag alla dagar tills lönen är lika

Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

LEDARE. I lördags var det internationella kvinnodagen. För ingenjörsarbetsplatserna borde det vara kvinnodag 365 dagar om året.

Publicerad

Mikaela, Labolina, Jamilla, Ella, Stina, Ebba, Amina och Nora.

I nya numret av Ny Teknik kan du läsa att de här tjejerna gillar sina tekniklektioner i Olaus Petriskolan i Örebro. Där finns två behöriga tekniklärare som ser till att det både finns schemalagda lektioner i teknik och att ämnet integreras i annan undervisning.

Några av tjejerna kan tänka sig att jobba med teknik senare i livet. Olaus Petriskolan bidrar i allra högsta grad till lösningen på inte bara ett utan två samhällsproblem – risken för en framtida brist på ingenjörer och att ­alldeles för få – cirka var fjärde – ingenjör är kvinna.

I lördags var det internationella kvinnodagen. För ingenjörsarbetsplatserna borde det vara kvinnodag 365 dagar om året. Kvinnliga ingenjörer tjänar mindre än de manliga redan från första jobbet, och det går inte att sakligt förklara varför de får cirka 10 procents lägre lön genom livet, enligt rapporten Rön om lön och kön som vi skrev om förra veckan.

Därför har arbetsgivarna en läxa att göra varje dag tills lönediskrimineringen är borta. Hur ska Sverige stå sig som ett framgångsrikt teknikland om inte så många kompetenta personer som möjligt lockas till ingenjörsyrkena?

Företag som inte lönesätter rättvist kommer att få dåligt rykte på arbetsmarknaden. Jag kan tänka mig att Mikaela, Labolina, Jamilla och deras kompisar blir kreativa och karriärsugna unga kvinnor. Varför skulle de söka sig till ett mansdominerat företag, som inte förstår sina egna tillkortakommanden?

Att arbeta aktivt för jämställdhet är en konkurrensfördel när det gäller att rekrytera de bästa förmågorna.

När tidningen Byggindustrin rankar de företag som är bäst på jämställdhet bland samhällsbyggarbolag så toppar konsultbolaget Sweco listan. Elva av de tjugo personerna i ledningsgruppen för Sweco Sverige är kvinnor.

Hur blev det så? Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige, konstaterar att drivkraften är att ”skapa långsiktig lönsamhet genom könsmässigt mixad och dynamisk miljö”.

”Den röda tråden är alltid högsta kompetens, oavsett kön”, säger hon.

I dag är en perfekt dag att börja rekrytera efter kompetens och ingenting annat.