Innovation

Kvantforskare gläds åt fysikpriset: ”Helt fantastiskt”

Fysikpristagaren John Clauser testar Bells teori i kvantmekanik på Berkeley-universitet i Kalifornien 1975. Han delar priset med Alain Aspect och Anton Zeilinger. Foto: Steve Gerber/AP/TT
Fysikpristagaren John Clauser testar Bells teori i kvantmekanik på Berkeley-universitet i Kalifornien 1975. Han delar priset med Alain Aspect och Anton Zeilinger. Foto: Steve Gerber/AP/TT

Nobelpriset i fysik gick till forskare inom kvantmekanik, ett område som både förklarar hur världen fungerar på mikroskalan samt har en praktisk tillämpning. ”Det är helt fantastiskt!” säger Jan-Åke Larsson, professor i informationskodning på Linköpings universitet och som jobbat ihop med en av pristagarna.

Publicerad

Jan-Åke Larsson har forskat inom området länge och har sampublicerat forskning med pristagarna. Han gläds åt att området uppmärksammas genom att amerikanen John F Clauser, fransmannen Alain Aspect och österrikaren Anton Zeilinger nu prisas för sin forskning.

– Det är bra att det till slut belönas! Det visar att fundamentala frågor är viktiga i allt från vår beskrivning av världen till ny teknologi och utvecklingen av den, säger han.

Debatt Einstein-Bohr

De experiment som pristagarna genomfört använder John Stewart Bells förslag till experiment från 1960-talet, för att visa att teorin om sammanflätade kvantpartiklar stämmer.

– Experimenten man får priset för i dag säger mer om hur världen egentligen fungerar, och går tillbaka till en het debatt från 1930-talet mellan fysikerna Albert Einstein och Niels Bohr.

– Sedan pratar man om praktiska tillämpningar som säker kommunikation. Inom kvantkryptografi finns redan i dag utrustning att köpa där effekterna används, men man vill komma längre och utveckla det vidare, säger Jan-Åke Larsson.

Ett annat tillämpningsområde är kvantdatorer som kan användas till att lösa matematiska problem, hitta effektivare flygrutter eller knäcka klassisk kryptografi.

"Väldigt roligt"

– Det är väldigt roligt för det har verkligen främjat hur man ser på världen och kvantmekaniken, säger Ingemar Bengtsson, professor på Fysikum på Stockholms universitet om priset.

Priset är viktigt eftersom man länge försökt förstå hur kvantmekaniken fungerar, enligt honom. Nu visar experimenten att Bells teori från 1960-talet om hur annorlunda kvantmekaniken är från klassisk fysik, var korrekt.

– Jag vill betona att det har en stark filosofisk aspekt; hur man ser på världen, säger Ingemar Bengtsson.