Populärteknik
KTH bygger satellit
Mist heter Sveriges första studentbyggda minisatellit. <br/>- Vi får hoppas att det inte går som för Nasas raket i natt, säger Christer Fuglesang, astronaut och adjungerad professor i rymdfysik på KTH.
2017 är det tänkt att satelliten Mist ska skickas upp. Den blir en så kallad Cubesat, som är en sorts minisatellit med låg vikt och liten storlek.
- Den är en 3U, vilket betyder att storleken är tre decimeter gånger en decimeter gånger en decimeter. Vikten hamnar nog på fyra kilo, säger Christer Fuglesang, som också är intiativtagare och ytterst ansvarig för Mist-projektet.
Det primära syftet med projektet är att studenterna ska få lära sig att bygga en satellit.
- Men tanken är att den ska göra något vettigt också. I nuläget finns åtta förslag, från skolan men också från industrin. Det handlar bland annat om mikromotorer för raketer, säger Christer Fuglesang och fortsätter:
- När den är klar ska Mist lifta upp med en raket, från Ryssland eller i Amerika. Vi får hoppas att det inte går som för Nasas raket i natt. Där var det många Cubesats som gick förlorade.
Mist kommer troligen att hamna på en bana runt 500–650 kilometer över marken och stanna där i högst 25 år. Budgeten för projektet ligger på cirka fem miljoner kronor.