Populärteknik

Kör Formel 1 i Google Earth

Bilderna av F1-banan Sepang International Circuit i Malaysia från Google Earth har kompletterats med 3-modeller i simulatorn som finns på webben.
Bilderna av F1-banan Sepang International Circuit i Malaysia från Google Earth har kompletterats med 3-modeller i simulatorn som finns på webben.

Nu finns en F1-simulator på webben där man kan klocka sin varvtid på olika banor i årets tävlingsomgång.

Publicerad

På söndag 24 mars körs årets andra Formel 1-tävling. Vid säsongspremiären i Australian Grand Prix förra söndagen vann ganska oväntat den tidigare världsmästaren Kimi Räikkönen i sin Lotus.

Kommande söndags lopp avgörs på Sepang International Circuit i Malaysia. Den som vill känna på banan och provköra några varv kan göra det via Google Earth.

Det är sajten Mister Foley´s 3D World som byggt en F1-simulator med hjälp av den insticksmodul som gör det möjligt att använda Google Earth i webbläsaren och modifiera den efter egna behov.

Sedan tidigare finns det simulatorer för exempelvis helikopter, flygplan, u-båt och fartyg som utnyttjar detta verktyg.

I F1-simulatorn är vyn från Google Earth kompletterad med en del 3d-modeller av exempelvis staket som hindrar bilen att åka av. Råkar man köra ut på gräset eller sandfållorna runt banan bromsas bilen rejält så det gäller att styra rätt om man vill ha en bra varvtid. Som spelkontroll använda pilarna på datorns tangentbordet vilka har bra svarskänslighet.

Just nu finns banorna i Australien och Malaysia tillgängliga men två dagar innan ett nytt lopp dyker den då aktuella banan upp på simulatorns sajt.