Startup

Klirr i kassan för renare vatten

Dricksvattnet kan testas i realtid. Foto: Colourbox
Dricksvattnet kan testas i realtid. Foto: Colourbox

Magsjukan i Lilla Edet hade inte behövt inträffa om reningsverket använt en ny svensk teknik för att mäta vattenkvalitet i realtid. Nu får bolaget nya riskmiljoner för att bygga fullskaleanläggningar.

Publicerad

- Om vår teknik hade använts av vattenverket i Lilla Edet skulle de omedelbart ha upptäckt att dricksvattnet var förorenat, säger Orwar Eriksson, som är vd för utvecklingsföretaget Predect.

Huddingeföretaget har utvecklat ett system för att kontinuerligt mäta och analysera vatten. Finessen är att det görs i realtid. Unikt enligt Orwar Eriksson.

Exakt hur den patentsökta tekniken fungerar avslöjas inte. Men det bygger på laserljus och sensorer som reagerar direkt om det dyker upp bakterier eller parasiter i vattnet. Då tas ett vattenprov automatiskt.

Nu tar företaget som grundades 2006 in 3,5 miljoner kronor. Två miljoner från riskkapitalbolaget Sting Capital, resten från fem affärsänglar.

- Vi har en prototyp som fungerar. De nya pengarna ska gå till att bygga fullskaleanläggningar hos två vattenreningsverk, säger Orwar Eriksson.

Han för diskussioner med ytterligare potentiella kunder som är intresserade av att testa tekniken. Till att börja med vänder sig bolaget till svenska kunder. På sikt hoppas man på en betydligt större marknad utomlands.