Digitalisering

Klart: Usb-c blir EU-standard – Apple måste dumpa lightning

En uppgörelse har nåtts inom EU om att göra usb c-kontakter till standard för alla mobiltelefoner. Arkivfoto. Foto: Fredrik Sandberg/TT
En uppgörelse har nåtts inom EU om att göra usb c-kontakter till standard för alla mobiltelefoner. Arkivfoto. Foto: Fredrik Sandberg/TT

En enda sorts laddare räcker snart för att ladda en rad prylar som säljs inom EU. Och kunder ska kunna välja om de vill köpa en pryl med eller utan medföljande stickkontakt.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Det sista formella godkännandet från EU:s medlemsländer i ministerrådet har nu klarats av, vilket innebär att mobiltelefoner, läsplattor, handhållna spelkonsoler, småhögtalare, möss och tangentbord vid slutet av 2024 måste vara utrustade med så kallad usb-c-kontakt.

40 månader senare börjar beslutet gälla även för bärbara datorer.

"Får globala implikationer"

I beslutet ingår också att kunder inte ska tvingas köpa en produkt med medföljande laddare vid varje köptillfälle.

Samtidigt har de nya reglerna fått kritik för att redan vara förlegade, då allt fler produkter fungerar med trådlös laddning.

Renaud Foucart vid Lancaster University tror att beslutet kommer att påverka hela världen.

”EU:s beslut att standardisera laddarna kommer antagligen att ha globala implikationer. När techtillverkarna byter till samma sorts laddare för europeiska konsumenter, så vore det kostsamt att producera en annan teknik för andra delar av världen", skriver han i The Conversation.

”Hade kunnat gå ännu längre”

EU:s lagförslag lades fram i fjol, och fick klartecken från förhandlarna i EU-parlamentet och ministerrådet i somras. Vid den tidpunkten hördes både beröm och kritik från svenska ledamöter:

"Man hade kunnat gå ännu längre och inkluderat fler laddbara produkter som exempelvis rakapparater, men detta är ett viktigt första steg", kommenterade Erik Bergkvist (S) via mejl till TT.

"EU styr marknadsutvecklingen på ett ogenomtänkt sätt. Nu går vi dessutom mot ett trådlöst laddsystem, vilket visar att den här lagstiftningen redan är förlegad", sa Emma Wiesner (C).

Kritik från Apple: ”Skadar innovationen”

Den klart vanligaste lösningen i dag är laddning via usb-c-teknik. Med ett stort undantag. Apple har hållit fast vid sin egen kabel vid namn Lightning, och är troligen de som skulle behöva anpassa sig till usb-c om lagen blir verklighet.

– Tidigare försökte många bolag låsa in sina kunder i sina egna lösningar, men det har blivit mer standardiserat på flera plan, inklusive detta. I dagens produktutveckling drar det mer och mer mot enhetlighet, säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen i en tidigare intervju med Ny Teknik.

”Vi arbetar för konsumenterna"

Kritiska röster har tidigare hörts från bland andra teknikjätten Apple, som ansett att regleringen riskerar att "skada innovationen".

Fast det håller inte EU-kommissionen med om.

– Jag tvivlar inte alls på att de kommer att fortsätta innovera. Vi arbetar för konsumenterna, inte för företagen. Vi tvingar inte någon att verka på den inre marknaden, men om man vill vara där får man följa reglerna, säger inremarknadskommissionären Thierry Breton på presskonferensen i Strasbourg.

Fakta: Samma laddkontakt för alla

EU-kommissionen föreslog i september i fjol att usb c-kontakt ska vara standard på en lång rad tekniska produkter, för att kunna använda samma laddare till alla.

I en uppgörelse mellan EU:s ministerråd och EU-parlamentet fastslås att det ska gälla för mobiltelefoner men även läsplattor, digitalkameror, spelkonsoler, hörlurar, portabla högtalare och navigeringssystem samt trådlösa möss och tangentbord. För bärbara datorer ges respit i ytterligare 40 månader efter reglernas införande om cirka två år.

I uppgörelsen ingår även att konsumenterna ska kunna välja om man vill ha en laddare eller inte när man köper en ny vara. Därtill utlovas arbete för att framöver även harmonisera trådlöst laddande.

Källa: Ministerrådet.