Populärteknik

Klart för 30-metersteleskopet

Med 492 segment formas en spegel med diametern 30 meter. Foto: TMT Observatory Corporation
Med 492 segment formas en spegel med diametern 30 meter. Foto: TMT Observatory Corporation

Ett optiskt teleskop som när det är klart kan vara världens största har nu fått byggnadstillstånd vilket gör att uppförandet kan starta nästa år.

Publicerad

Nära toppen av den 4 000 meter höga vulkanen Mauna Kea på Hawaii planeras ett optiskt teleskop med en spegeldiameter på 30 meter. Alltså 20 meter bredare än dagens största teleskop Gran Telescopio Canarias.

Teleskopet som heter Thirty Meter Telescope, TMT, har nu fått byggnadstillstånd av The Hawaiian Board of Land and Natural Resources. Det gör att projekteringen kan påbörjas i slutet av 2013 och själva bygget komma igång i april 2014, skriver TMT Observatory Corporation i ett pressmeddelande.

Den 30 meter breda spegeln som är uppbyggd av 492 segment ska kunna avbilda objekt som befinner sig 13 miljarder ljusår från jorden. Förhoppningen är att man ska kunna fotografera planeter i andra solsystem med med hög detaljering. Våglängdsområdet som täcks in är från ultraviolett till  det infraröda området och planen är att TMT ska arbeta tillsammans med rymdteleskopet Hubbles efterföljare James Webb-teleskopet som ska skickas upp 2018.

Målsättningen är att TMT ska kunna sättas i drift 2021 och kan då vara världens största. Men det blir en kamp på mållinjen. För i Chile finns planer på att bygga ett ännu större optiskt teleskop med en spegeldiameter på 39 meter. Det heter European Extremely Large Telescope, E-ELT, som ska vara färdigbyggt något av de första åren på 2020-talet.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/7455643" width="468" height="263" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>