Digitalisering

Kinect övervakar koreanska gränsen

Kinect-sensorer från Microsofts spelkonsol Xbox används nu för att övervaka gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Sensorerna kan skilja mellan djur och människors rörelse.

Publicerad

Rörelse- och 3D-sensorn Kinect som sitter i spelkonsolen Xbox och gör att den kan styras med gester, har använts inom många andra områden, exempelvis för att ge robotar djupseende.

Nu har den koreanska programutvecklaren Ko Jae-Kwan gjort en programvara som gör att Kinect kan skilja mellan människors och djurs rörelser. Det passar utmärkt för att hålla koll på det vildvuxna fyra kilometer breda och 248 kilometer långa gränsområdet mellan Syd- och Nordkorea, och därför har tekniken börjat användas för att övervaka gränsen, rapporterar ZD Net.

Gränsen mellan länderna, som tekniskt befinner sig i krig, är hårt bevakad men ändå har flera personer lyckats ta sig över området utan att upptäckas.

Kinect består av en vanlig kamera, en rad mikrofoner samt en djupsensor baserad på infrarött ljus. Sensorn skickar ut IR-ljus och detekterar det reflekterade ljuset. Signalerna analyseras för att bygga upp en tredimensionell modell av rummet framför sensorn.

Enligt Ko Jae-Kwan kan sensorn detektera ljud, rörelse och riktning till människor som försöker ta sig över gränsområdet. Han planerar att uppdatera sensorn så att den även kan läsa av puls och kroppstemperatur, vilket den nya Kinect-sensorn i Xbox klarar, skriver ZD Net.

– För sitt pris, är den mycket noggrann och effektiv i att bevaka känsliga områden, säger Ko Jae-Kwan.