Populärteknik

Kinas datorer överlägsna

Världens kraftfullaste dator är den kinesiska Suinway Taihu Light. Foto: Wuxi National Supercomputer Center
Världens kraftfullaste dator är den kinesiska Suinway Taihu Light. Foto: Wuxi National Supercomputer Center

Kinas nya superdator är fem gånger vassare än USA:s värsting.

Publicerad

Organisationen Top 500 har presenterat en ny etta på listan över världens mest kraftfulla datorer. Det är den kinesiska Sunway Taihu Light med en beräkningskapacitet på 93 petaflops. Det är mer än fem gånger mer än vad USA:s snabbaste superdator förmår. Den heter Titan och hamnar på tredje plats efter förra årets etta, den kinesiska Tianhe-2.

Det unika med den nya superdatorettan är att den är helt byggd med kinesiska processorer till skillnad mot Tianhe-2 som använder processorer från Intel. Men i april 2015 stoppade det amerikanska handelsdepartementet export av högpresterande processorer till Kina då landet påstods ha använt Tianhe-2 i kärnvapensammanhang, skriver The Verge.

Taihu Light är bestyckad med 41 000 processorer som varadera har 260 kärnor vilket ger totalen 10,65 miljoner kärnor jämfört med den amerikanska Titan som har 560 000 processorkärnor.

För 15 år sedan fanns ingen kinesisk dator bland de 500 främsta. Nu finns 167 stycken med på den nya listan där USA har 165.

Sveriges vassaste superdator är fortfarande Beskow på KTH. Dess kapacitet är 1,4 petaflops och hittas på plats 60 vilket är en nedgång med nio placeringar sedan den förra listan från november 2015.

Då fanns två till svenska datorer listade som båda hittas på Nationellt superdatorcenter i Linköping. På den nya listan finns ytterligare två svenskar med vars hemvist betecknas som ”Manufacturing Company”.

De svenska placeringarna på nya listan är 60, 318, 422, 430 och 431.

Men det fanns en tid då Sverige var en stormakt när det gäller superdatorer. 2007 var FRA:s Cluster Platform 3000 världens femte mest kraftfulla superdator.