Övriga nyheter

”Kinas Apple” är redo för världen

På mindre än fem år har Xiaomi blivit en av världens största tillverkare av smarta telefoner. Receptet är bra prestanda till lågt pris. Och under 2015 är siktet inställt på utlandsexpansion.

Publicerad

”Under 2014 har vi sålt 61,12 miljoner smarta telefoner med en omsättning på 74,3 miljarder yuan [90 miljarder kronor], vilket är en ökning med 227 respektive 135 procent från året innan. Det gör oss till Kinas ledande tillverkare av smarta telefoner.” Så började Xiaomis grundare och vd Lei Jun det mejl som han vid årets början skickade ut till företagets över 5 000 anställda.

Siffrorna är särskilt imponerande med tanke på att Xiaomi inte ens är fem år gammalt, och 2011 blott sålde 300 000 telefoner. Sedan dess har försäljningen mer än fördubblats varje år. Redan andra kvartalet 2013 sålde bolaget fler smarta telefoner än Apple i Kina, och under fjolårets tredje kvartal var företaget världens tredje största tillverkare globalt bakom Apple och Samsung.

Inte nog med det. I slutet av december drog Xiaomi in en dryg miljard dollar under en finansieringsrunda. Det fick företaget att värderas till 45 miljarder dollar, mer än taxiföretaget Ubers värdering på 40 miljarder dollar. Därmed är Xiaomi det icke börsnoterade teknikbolag i världen som samlat in mest pengar i en finansieringsrunda och bolaget blev världens mest värdefulla teknik-startup.

Xiaomi har motbevisat den tidigare tesen om att det inte går att göra någon större vinst på smarttelefoner i prisklassen medel eller billig. Snabbväxaren har lyckatsmed detta genom sparåtgärder, som att endast lägga 3 procent av intäkterna på marknadsföring, vilken sköts främst via internet och sociala medier snarare än dyr affisch- eller tv-reklam.

Vidare sker nästan all försäljning online via företagets egen hemsida. I fjol såldes där över en miljon enheter av modellen Mi 4 inom loppet av 24 timmar. I sitt mejl sa Lei Jun vidare att utlandsexpansion är ett viktigt steg i ledet för att nå målsättningen att sälja över 100 miljoner telefoner under 2015.

Xiaomi finns redan på sju marknader utanför Kina och har särskilt fokuserat på Indien, som är världens tredje största marknad. Redan i fjol sålde företaget över en miljon telefoner här på fem månader. Då har man ändå, enligt Hugo Barra, vice vd och ansvarig för den globala marknaden, valt att gå långsamt fram.

Barra – som uppmärksammat värvades från Google 2013 – menar att Xiaomi har en långsiktig plan i Indien och nu främst arbetar med att bygga upp ett fungerande nätverk i landets utmanande infrastruktur.

Ytterligare en anledning till återhållsamheten i Indien är ett patentbråk med Ericsson som tillfälligt blockerade Xiaomis försäljning där. Xiaomi har ofta anklagats för allehanda plagiering och kallas ibland för ”Kinas Apple” då designen på deras telefoner är nästan identisk. Lei Jun har även kopierat Steve Jobs i att han vid presskonferenser presenterar företagets nya produkter iförd en svart tröja, med en duk i bakgrunden med texten ”One more thing…”.

Icke desto mindre har företagets produkter inte stoppats. Nu har företaget siktet inställt på flera utvecklingsländer samt marknaden i väst. I USA har Xiaomi ännu inte påbörjat någon officiell försäljning, men i oktober i fjol skrev The Economist hur gps-data visar att en miljon av företagets telefoner redan används i USA.

Xiaomis nya modeller visar att man på allvar vill ta upp kampen med Apple och Samsung. I slutet av januari lanserade företaget Mi Note, vilken Lei Jun beskrev som ”kortare, tunnare och lättare än Iphone 6 plus”. Den har dessutom en något större skärm på 5,7 tum. Priset med 16 GB minne är under 3 000 kronor – hälften av Apples nya Iphone eller Samsung Galaxy Note 4. Första lagret av Mi Note sålde slut i Kina på mindre än tre minuter.

I slutet av mars börjar även försäljningen av Mi Note Pro. Den är en dryg tusenlapp dyrare men med bättre prestanda, bland annat en lika stor skärm med upplösning på 2K – 2 000 pixlar. Enligt flera källor i företaget ska Xiaomi snart också inleda ett bytesprogram där nya kunder kan lämna in sina Iphones och få en ny Mi Note eller Mi Note Pro tillbaka.

Förutom flaggskeppsmodellerna har Xiaomi i år också förnyat serien Redmi, en serie vars telefoner kostar dryga tusenlappen. De är perfekta för Kinas inhemska marknad – som är världens största – samt utvecklingsländer som Indien och Indonesien.


Följ Ny Teknik på Facebook!


Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Xiaomi finns i åtta länder

  • Förutom i Kina finns Xiaomi i dag i Hongkong, Taiwan, Singapore, Malaysia, Filippinerna, Indien och Indonesien.
  • Den pågående utländska expansionen länkas främst samman med andra tillväxtmarknader i Sydostasien samt Brasilien, Mexiko, Ryssland och Turkiet.
  • I fjol sa Lei Jun vidare att en etablering på västerländska marknader ska ske inom två år.