Populärteknik

Kan Atlas nya ”krabbklor” ge roboten jobb i byggsektorn?

Roboten Atlas har fått nävar – eller snarare två klor. Foto: Boston Dynamics/Youtube
Roboten Atlas har fått nävar – eller snarare två klor. Foto: Boston Dynamics/Youtube

Den kan redan jogga, utföra bakåtvolter och göra parkourhopp. Nu har den avancerade roboten Atlas fått händer – och kan lägga till ett nytt trick i cv:t.

Publicerad

Det har snart gått tio år sedan den allra första versionen av den människoliknande roboten Atlas gjorde entré. Sedan dess har vi kunnat följa robotens utvecklingsresa, som bland annat omfattar att den har lärt sig parkour, springa och att öppna dörrar.

Får kloliknande händer

Atlas, som tillverkas av amerikanska Boston Dynamics, utvecklades ursprungligen för räddningsuppdrag på platser dit människor inte kan ta sig utan att riskera livet. Nu verkar roboten ha tagit sikte på en ny bransch. 

Maskinen har nämligen nyligen utrustats med enklare händer som ser ut som ett par klor. De nya kroppsdelarna är försedda med handleder, samt varsin tumme och ett rörligt finger på vardera handen, skriver sajten Ars Technica.

Atlas förmåga att använda händerna demonstreras i ett färskt videoklipp från Boston Dynamics. Där får vi se hur roboten lyfter flera objekt som används i byggsektorn – som en planka och en väska fullpackad med arbetsverktyg – men även en skivstång med två vikter på drygt 4,5 kg vardera.

Bland annat lyfter roboten upp verktygsväskan, bära den uppför trappor, gör ett hopp och kastar sedan upp den till en byggarbetare högt upp på en plattform.

Utmaningen: Lyfta utan att krossa

Atlas nya trick är mer komplicerat än man kan tro. För att kunna lyfta upp objekten måste roboten för det första kunna förstå var dessa befinner sig i rummet. Till detta används bland annat två sensorer, en färgkamera och en laserskanner (lidar), som skapar en 3d-modell av rummet.

En annan utmaning är att beräkna hur mycket kraft som behövs för att kunna bära saker utan att skada dem – videon från Boston Dynamics visar att plankan som roboten lyfter har fått märken från händerna.

Dessutom måste Atlas kunna lista ut hur den extra vikten från objekten påverkar robotens balans, och dess förmåga att röra sig i rummet.

Långt kvar för Atlas

Atlas är frukten av ett mångårigt forsknings- och utvecklingsarbete hos Boston Dynamics. Men det är fortfarande en lång väg kvar innan roboten kan ta på sig en varseljacka och börja hjälpa till på byggarbetsplatser.

 – Boston Dynamics har hållit på i 25 år med att ta fram vad som nu är roboten Atlas. Boston Dynamics har gjort sin hemläxa från grunden gällande motorer, styrning och kommunikation. Trots det är Atlas fortfarande inte en produktiv robot, sa Klas Nilsson, teknikchef hos det svenska robotikföretaget Cognibotics, i en intervju med Ny Teknik från i höstas.