Digitalisering

Källkoden till svenska spelmotorn stulen i hackerattack

En bild från det kommande spelet Battlefield 2042. Foto: EA
En bild från det kommande spelet Battlefield 2042. Foto: EA

Hackare har fått tillgång till spelmotorn Frostbite, som får spelserien Battlefield att snurra. Dessutom har man lyckats stjäla källkoden till fotbollsspelet Fifa 21 från utgivaren Electronic Arts.

Publicerad

Electronic Arts, en av världens största utgivare av dataspel, har utsatts för ett omfattande intrång. Hackare ska ha kommit över källkoden till fotbollstiteln Fifa 21, liksom kod och verktyg till spelmotorn Frostbite, som ursprungligen byggts av svenska EA-dotterbolaget Dice. Frostbite används i ett flertal av utgivarens titlar, däribland spelserien Battlefield, som också den i första hand utvecklas av Dice.

Sajten Vice var först med att berätta om attacken mot EA. Hackarna ska ha kommit över 780 GB data. Personen eller gruppen bakom intrånget ska på ett forum ha publicerat skärmdumpar av innehållet man kommit över, men någon kod tycks ännu inte ha spridits. Enligt Vice är planen att försöka sälja den.

EA har bekräftat uppgifterna. ”Vi undersöker ett intrång där en begränsad del av källkod till spel och tillhörande verktyg stulits. Ingen spelardata har varit åtkomlig och vi har ingen anledning att tro att det finns någon risk för spelarnas integritet. Vi har förbättrat säkerheten efter denna incident och förväntar oss inte att detta ska påverka våra spel eller vår verksamhet. Vi samarbetar aktivt med brottsbekämpande myndigheter och andra experter som en del av en pågående brottsutredning”, skriver en representant för EA till Vice.

I samma veva har studion CD Projekt Red, som haft ett minst sagt skakigt år, gått ut med att det tycks cirkulera stulen medarbetardata online, efter den ransomwareattack företaget utsattes för tidigare i år.