Innovation

Kaffe minskar risken för demens

Illustration: Jonas Askergren
Illustration: Jonas Askergren

Tre till fem koppar kaffe om dagen minskar risken för demens senare i livet. Det visar en ny finsk studie.

Publicerad

Medelålderns personer som dricker tre till fem koppar kaffe om dagen löper 65 procent lägre risk att utveckla demens eller demensrelaterade sjukdomar som alzheimer. Det konstaterar en rykande het studie, ledd av Miia Kivipeleto från Kuopios universitet i Finland och Karolinska institutet i Stockholm.

- Med hänsyn till den stora kaffekonsumtionen över hela världen kan resultaten få viktiga konsekvenser när det gäller att förebygga, eller fördröja, debuten av demens eller alzheimer, säger hon i ett uttalande.

Det är inte första gången kaffe tillskrivs positiva egenskaper. För ett drygt halvår sedan konstaterade en stor internationells studie att de som drack två till tre koppar kaffe om dagen har 25 procent lägre risk att dö i hjärtkärlsjukdomar än de som helt avstår från att dricka kaffe. Och det tycks inte vara koffeinet som ligger bakom. Tendensen var densamma oavsett om en personerna drack vanligt kaffe eller koffeinfritt.

Den nu publicerade studien utfördes på 1409 finländare som sedan 1972 ingår i en långtidsstudie. När de var i tidiga medelåldern fick de bland annat svara på frågor om hur mycket kaffe de drack. När uppföljningen nu gjordes hade 48 av dem utvecklat alzheimer. 13 hade fått andra demenssjukdomar. Närmare granskning av resultaten visade att risken var lägst bland dem som var måttliga kaffedrickare, det vill säga nöjde sig med tre till fem koppar om dagen. Forskarna hade då också tagit hänsyn till olika faktorer som kunde inverka på resultatet.

Studien publiceras idag i tidningen Journal of Alzheimer's disease