Säkerhet

Iranier åtalas för omfattande cyberattack

Usa:s justitieminister Rod Rosenstein. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/TT
Usa:s justitieminister Rod Rosenstein. Foto: AP Photo/Jose Luis Magana/TT

Två iranier har åtalats i USA för en omfattande och utdragen cyberattack som drabbat sjukhus, skolor, företag och myndigheter under sammanlagt 34 månader. USA:s finansdepartement har dessutom utfärdat sanktioner mot ytterligare två iranier som påstås ha hjälpt männen med att växla lösesummor från den digitala valutan bitcoin till iranska rial.

Publicerad

Attacken genomfördes med hjälp av ett virus, SamSam, som kapade datorer och krävde en lösesumma för att låsa upp dem. De två männen som är i åldrarna 27 och 34 lyckades komma över sex miljoner dollar, motsvarande 54 miljoner kronor, innan de åkte fast. De över 200 offrens sammanlagda förluster räknas dock till hela 30 miljoner dollar.

Det är oklart om männen någonsin kommer att ställas inför rätta eftersom USA saknar utlämningsavtal med Iran. Men vice justitieminister Rod Rosenstein säger att den amerikanska rättvisans arm är lång.

– Vi kommer att vänta, och vi är övertygade om att vi så småningom kommer att ta dessa förbrytare i förvar, säger Rosenstein.