Populärteknik

Iphone larmade polisen automatiskt om dödlig bilkrasch

Olyckan tog sex personers liv. Men det var ingen människa som ringde räddningstjänsten – i stället kom larmsamtalet från en Iphone med funktionen kraschdetektering.

Publicerad

I söndags inträffade en tragisk singelolycka i staden Lincoln i präriestaten Nebraska i USA. Polisen fick larm om kraschen strax efter klockan två på söndagseftermiddagen – och detta via en automatisk uppringningsfunktion från en av de sex avlidnas mobiltelefon, skriver Business Insider.

Funktionen kallas kraschdetektering, och finns med på nyligen lanserade Iphone 14 samt de nya Apple Watch-modellerna.

Ingen respons från användaren

Enligt polisen mottag man ett samtal med en inspelning som "indikerade” att telefonens ägare varit med om en olycka. Trots upprepade försök fick polisens larmoperatör ingen respons från ägaren till mobilen, och utryckningsfordon skickades till platsen.

Väl på olycksplatsen upptäckte polisen att en svart Honda Accord hade kört av vägen, och krockat med ett träd i en närliggande trädgård. Fem personer, inklusive chauffören, dödförklarades på plats. En sjätte passagerare, en 24-årig kvinna, var vid liv men avled senare på sjukhus.

Så fungerar kraschdetektering

Olyckan är ett av de första kända verkliga exempel på när en Iphone med kraschdetektering tillkallar hjälp efter en olycka. 

Funktionen ska kunna upptäcka om användaren är med i bilkrasch. Detta genom att kombinera data från flera sensorer som finns i telefonen. Det rör sig bland annat om en tvåkärnig accelerometer, som kan mäta accelerationsökningar upp till 256 g och ett nytt gyroskop med högt dynamiskt omfång.

Tränats med verkliga trafikdata

I mobilen finns också en barometer, som kan upptäcka tryckförändringar i bilen, en mikrofon som kan registrera den typ av höga ljud som uppstår vid en bilkrasch, samt gps:en som samlar in information om hastighetsförändringar. 

Apple har också utvecklat en särskild rörelsealgoritm som bland annat har tränats med verkliga trafikdata för att kunna identifiera olyckor.