Säkerhet

Iphone får ”lockdown-läge” – extremt skydd mot hackare

Foto: Andre M. Chang
Foto: Andre M. Chang
Foto: Apple
Foto: Apple

Apple håller på att utveckla ett skyddat läge för användare som har en stark hotbild mot sig. Ambitionen är att kunna stoppa statsstödda hackare.

Publicerad

Det senaste året har det kommit ett flertal rapporter om hur spionprogram som Pegasus från israeliska NSO Group används för att övervaka mobiler tillhörande bland annat politiker, journalister och aktivister.

De avancerade spionverktygen har i många fall lyckats övervaka telefoner och datorer utan att användarna anat något. Men nu hoppas Apple kunna sätta stopp för den typen av spionage.

Företaget har meddelat att de jobbar på ett nytt säkerhetsläge som de kallar för Lockdown Mode. Bolaget beskriver det som en ”extrem” skyddsnivå för personer som på grund av exempelvis sina åsikter eller arbeten är utsatta för hög risk.

Inget för vanliga användare

– Lockdown Mode är en banbrytande funktion som reflekterar vår starka målsättning att skydda våra användare mot även de mest sällsynta och sofistikerade angreppen. Även om den stora majoriteten av våra användare aldrig blir utsatta för riktade cyberattacker kommer vi att arbeta otröttligt för att skydda de få användare som utsätts, säger Apples säkerhetschef Ivan Krstić i ett uttalande.

Att slå på Lockdown Mode innebär också att man kraftigt begränsar funktionaliteten i telefonen eller datorn. Bland annat tillåts endast bilder och inte exempelvis dokument som bilagor i meddelanden, vissa skript på webbsidor kommer att stoppas och Facetime-samtal och andra förfrågningar från okända avsändare blockeras.

Apple planerar också att donera över 10 miljoner dollar till organisationer som undersöker, stoppar eller avslöjar riktade cyberattacker.

Lockdown Mode kommer att släppas till IOS 16, Ipad OS 16 och Mac OS Ventura under hösten 2022.