IoT-podden

Iot får robotar att dela kunskap med varandra

IOT-PODDEN. Robotar som samarbetar är en sak. Det stora lyftet kommer när de börjar dela kunskap med varandra. IoT-podden från Ny Teknik undersöker industrins framtid.

Publicerad

Programledaren Paulina Modlitba Söderlund har själv forskat kring människa-robot-interaktion. Hon ser en spännande framtid för industrin med de möjligheter som internet of things, iot, skapar för robotteknik och produktion.

– Robotarna har tidigare varit begränsade intelligensmässigt och fysiskt, bakom staket. Internet of things möjliggör smartare robotar och fabriker, säger hon i iot-poddens tredje avsnitt som du kan lyssna på här nedanför.

Just nu pågår världens största industrimässa, Hannovermässan, där de samarbetande robotarna tar stor plats. I podden hör vi Sami Haddadin, skapare av den hajpade roboten Franka tala om en demokratisering av robotiken. Robotarna blir billigare, enklare att programmera och därmed tillgängliga för fler.

Han talar också om Franka Cloud, en molnlösning där robotarna delar information.

– Det här är väldigt spännande, säger Paulina Modlitba Söderlund. Det en robot lärt sig delas med andra. Genom delad kunskap skapas en kollektiv intelligens och det är inte svårt att föreställa sig vilka möjligheter det skapar för industrin.

Gäst i podden per telefon från Asien är Andie Zhang, ABB, som ger ett framtidsperspektiv därifrån och berättar om utvecklingen i Kina.

IoT-podden

IoT-podden från Ny Teknik hittar man på Soundcloud eller Itunes.

Den kan också nås via sociala medier: Facebook, Twitter, Instagram och Linkedin.