Digitalisering

Intelligenta kylskåpet läggs på is

Publicerad
Ericsson backar från sin satsning på konsumentprylar för smarta hem. Två prestigefyllda produkter, surfplattan och den trådlösa internetradion, som skulle lanseras i höst har nu lagts ned. Och det intelligenta kylskåpet, som utvecklas i samarbete med Electrolux, är hotat. Tidigare har Ericsson hävdat att marknaden för trådlösa internetprodukter i hemmen växer snabbt. Nu säger man att den inte är mogen.

Surfplattan WebScreen H610 och Cordless Internet Radio H100 presenterades på tyska IT-mässan Cebit i våras som Ericssons första konsumentprodukter inom området. De har utvecklats av Ericsson Home Communications. Enheten bildades 1998 för att ta fram olika trådlösa produkter för att koppla samman internet, telefoni och mobilitet. Nu hotas hela Ericssons satsning inom området.

- Vi ser över verksamheten som en del i Ericssons generella besparingsprogram. Det är lite för tidigt att säga på vilket sätt vi kommer att fortsätta med Home Communications, säger Maja Sever, pressansvarig på Ericsson Home Communications.

- Vi tror fortfarande att det här är en marknad som kommer att växa, men vi känner att den inte är tillräckligt mogen i dag för sådana här produkter, säger hon.

Så sent som för några veckor sedan uppgav Ericsson att surfplattan testades tillsammans med olika internetoperatörer runt om i Europa. Men någon Web Screen fanns aldrig att låna ut till Ny Teknik för test.

Marknaden för trådlösa kommunikationsprodukter i hemmen utvecklas betydligt trögare än många i branschen förutspått. Dels hänger det på bredbandsutbyggnaden, dels på tjänster och produkter som kan användas för trådlös kommunikation med hög datahastighet.

- De tjänsterna vi trodde skulle finnas för att kombinera med de här produkterna finns inte. Det är en ny marknad som många aktörer har lekt med. Men våra prognoser pekar på att marknaden inte är så stor som många har trott, säger Maja Sever.

I fjol uppgav Ericsson att marknaden för det uppkopplade hemmet "inom några år skulle bli lika stor som pc-marknaden", vilket totalt sett innebär en mångmiljardomsättning. Ericssons produkter skulle sikta in sig på en fjärdedel av denna konsumentmarknad där bolaget beräknade att ta en marknadsandel på 15 procent.

Ericsson har troligen inte satsat några större summor på området, men strategiskt pekar nedläggningsbeslutet av de två internetprodukterna på att Ericsson koncentrerar sin konsumentsatning till mobiltelefoner och tillbehör till dem.

Home Communications kommer dock enligt uppgift att fortsätta utveckla de bredbandsmodem för ADSL och kabelteve som redan finns på marknaden. Ericsson Home Communications har cirka 300 anställda i USA och i Sverige och ingår i affärsenheten Multiservice Networks. Enligt Maja Sever har endast ett mindre antal personer på Telefonplan i Stockholm varit med i utvecklingen av de nu nedlagda produkterna.

Ytterligare en uppmärksammad internetprodukt för så kallade smarta hem kan nu vara i farozonen: Screen Fridge, det intelligenta kylskåp som tagits fram av Electrolux i samarbete med Ericsson. På de prototyper som visats skulle användaren till exempel sköta hemmets lås, larm, läsa elförbrukning, surfa på internet, se på teve och skriva meddelanden via bildskärmen på kylskåpsdörren.

Förutsättningarna för Ericssons och Electrolux gemensamma bolag e2-Home har kraftigt förändrats sedan i somras. Antalet anställda har halverats till 20. Samtidigt har moderbolagen tagit över försäljning och viss teknikutveckling, medan e2-Home blivit en underleverantör som ska koncentrera sig på tjänsterna.

Electrolux har tagit över ansvaret för Screen Fridge och utvärderar nu produkten. Frågan är om kylskåpet är den bästa platsen för en bildskärm med internetuppkoppling.

- Det är sådant vi funderar på. Det är fortfarande ett utvecklingsprojekt, men nu är det viktigt att vi tittar på resultaten från konsumenttester som vi gjort, säger Marija Borenius, informatör på Electrolux.

Screen Fridge har under våren testats i 50 danska hushåll utanför Köpenhamn.

- I stort sett var användarna väldigt nöjda med internetuppkopplingen. Sedan fanns olika synpunkter var på kylskåpet skärmen ska sitta, säger Marija Borenius.

I Sverige har Screen Fridge i ett år visats i byggföretaget JMs visningshus i Värmdövik. Men i de hus om sålts ingår inte det intelligenta kylskåpet.

- De tjänster vi ville ha i husen har vi löst på annat sätt, säger Suzana Jakopovic, marknadsansvarig för smarta hus på JM.

Även i de 126 lägenheter som JM byggt i kvarteret Vallgossen på Kungsholmen i Stockholm fanns planer på att installera Screen Fridge. I dag säljs lägenheterna med en lösning från e2-Home där användaren från en bärbar dator kan sköta till exempel bokning av tvättstuga och få information från bostadsrättsföreningen.

- Att ha en kraftfull dator i ett kylskåp med koppling till alla tjänster på internet är lite feltänkt. Det förenklar inte saken om det blir problem med datorn, säger Johnny Kellner, projekterings- och miljöchef på JM i Stockholm.

Han tror på ny teknik för hemmen och så kallade hemmanät, men värjer sig mot ord som smarta hus och intelligenta hem.

- Det handlar om teknik anpassad till nutiden. Inga märkvärdigheter egentligen.