Digitalisering

Intelchef tror på utdragen halvledarbrist: ”Ett problem”

En kiselplatta för chip. Arkivbild. Foto: KENT GILBERT/AP/TT
En kiselplatta för chip. Arkivbild. Foto: KENT GILBERT/AP/TT
Pat Gelsinger, vd för Intel Foto: Intel
Pat Gelsinger, vd för Intel Foto: Intel
Foto: Intel
Foto: Intel

Den amerikanska chiptillverkaren Intel är ytterligare ett bolag som tror att den globala halvledarbristen kommer att hålla i sig. Samtidigt öppnar Intel för möjligheten att bygga en chipfabrik i Europa.

Publicerad

Nyheterna om bolag som drabbas av den globala bristen på halvledarkomponenter duggar tätt. Förra veckan var det bland annat både ABB och Cisco som flaggade, den här veckan är det Intel.

– Jag tror att vi har ett par år innan vi lyckas komma i kapp den här stigande efterfrågan i alla affärsområden, säger vd Pat Gelsinger till det amerikanska tv-programmet CBS 60 Minutes.

I programmet diskuterades också det faktum att Asien har tagit över som världens främsta kontinent när det gäller produktion av halvledare, vilket man i USA ser som ett stort problem. Enligt Gelsinger har andelen halvledare som tillverkas i USA gått ned från 37 procent för 25 år sedan till 12 procent i dag.

– Alla som tittar på leverantörskedjan säger "det är ett problem", säger Gelsinger, som tidigare var Intels teknikchef.

Som motdrag till att Intel hamnat på efterkälken jämfört med de asiatiska konkurrenterna lovar Pat Gelsinger att bolaget ska satsa mer på forskning och utveckling och mindre på de aktieåterköpsprogram som man de senaste åren har genomfört för att glädja ägarna.

Pat Gelsinger, vd för Intel Foto: Intel
Pat Gelsinger, vd för Intel Foto: Intel

Som Ny Teknik skrev i en artikel om European Processor Initiative har Intel haft svårt att hänga med i racet när allt fler transistorer placeras in per kvadratmillimeter i produktionsprocessen. Jämfört med TSMC blev Intel ett år sena med sin 12 nm-nod, två år sena med sin 10 nm-nod och tre-fyra år sena med sin 7 nm-nod. Men när Intels tidigare vd lämnade sin plats till förmån för Pat Gelsinger så tolkade omvärlden det som att tekniken framöver ska få större fokus framöver.

– Intel har den finansiella förmågan och med rätt ledning ger det förutsättningar för dem att komma tillbaka på banan. Men, det kräver ett tydligt fokus på processutvecklingen och chipproduktionen, sa Klas Moreau, vd för Zeropoint Technologies, till Ny Teknik i februari.

Grafik: Jonas Askergren
Grafik: Jonas Askergren

Nu har det alltså hänt, och ett exempel på det är bolagets beslut att bygga två nya chipfabriker i Arizona, USA, till en kostnad av 20 miljarder dollar. Dessutom kommer bolaget att investera nio miljarder dollar i Europa, bland annat i Irland, där Intel redan idag har verksamhet.

I dag är Intel en IDM, integrated device manufacturer, som både designar och producerar komponenter och integrerade kretsar. I mars berättade vi om bolagets satsning på Intel Foundry Services, vilket innebär att chip och produktionskapacitet kommer att erbjudas både i den egna koncernen och hos externa aktörer – på samma sätt som exempelvis Samsung gör. Genom foundrysatsningen blir Intel även en konkurrent till så kallade pure play foundries såsom TSMC, Globalfoundries och UMC – alltså bolag som enbart tillverkar chip åt andra. Detta är en av anledningarna till att Pat Gelsinger nu tror att Intel inom några år kommer att vara i kapp konkurrenten TSMC.

Öppnar för möjligheten att bygga fabrik i EU

Samtidigt öppnar Intel för möjligheten att bygga en fabrik i Europa. Det skulle dock kräva bidrag på åtta miljarder euro, enligt Venturebeat. Siffran presenterades i fredags i samband med en intervju om ett möte då Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för EU:s inre marknad, skulle diskutera framtidsplaner både med Pat Gelsinger och chefen TSMC:s Europadivision, Maria Marced - något som vi skrev om förra veckan.