Populärteknik
Instrumentet skapar syre ur Mars atmosfär

Ombord på Nasas rover Perseverance finns Moxie. Instrumentet ska omvandla Mars koldioxid till syre, och i teorin skulle "brödrosten" kunna hålla en hund vid liv på planeten.
Syretillgången är en av de stora utmaningarna med en bemannad expedition till Mars, men det handlar inte bara om att hålla astronauterna vid liv. Den röda planetens atmosfär består till 95 procent av koldioxid – och trycket ligger på cirka 6,35 hektopascal, vilket motsvarar mindre än 1 procent av jordens lufttryck. Raketer behöver syre för att brinna, och drivmedlet för att skjuta upp fyra personer för hemresan skulle uppskattningsvis kräva 25 ton syre.
Det kan faktiskt existera en teknisk lösning som inte är beroende av att man hittar fruset vatten på planeten. Nasas Mars-rover Perseverance kommer att landa i Jezero-kratern i februari 2021. Ombord finns hårdvara som kan producera syre av koldioxiden i Mars atmosfär. Det rapporterar Nasas Jet Propulsion Laboratory.
Det experimentella instrumentet har ungefär samma storlek som en brödrost och är döpt till Moxie, vilket står för "the Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment". Via en elektrokemisk process plockas två syreatomer från varje koldioxidmolekyl, men för att processen ska fungera måste apparaten ha en inre temperatur på cirka 800 grader Celsius.
3d-printade delar
Delar 3d-printade i en nickellegering fördelar värmen, medan en aerogel utgör en superlätt isolering som påskyndar uppvärmningsprocessen. Utsidan är täckt av ett tunt guldlager som skyddar mot infraröd strålning och separerar Perseverance övriga utrustning från hettan.
Moxie beräknas kunna producera 6-10 gram syre i timmen, vilket i princip räcker för att hålla en liten hund vid liv. En rigg avsedd för att producera syre för raketbränsle skulle behöva vara cirka 200 gånger så stor, vilket motsvarar en vikt på ett ton och dimensioner som är något större än en vanlig spis. Nu pågår arbetet vid Jet Propulsion Laboratory för att kunna utveckla en prototyp inom en nära framtid.
Efter att instrumentet på Mars har undersökt kvantiteten och kvaliteten på gasen så släpps den tillbaka ut i atmosfären, och teamet vid Jet Propulsion Laboratory räknar med att hinna köra processen tio gånger under två år.