Miljö

Industrin får hjälp att minska mikroplasten

Mikroplaster frigörs bland annat under tvätt. Foto: Alamy
Mikroplaster frigörs bland annat under tvätt. Foto: Alamy

Hur får man syntetiska tyger att släppa ifrån sig mindre mikroplast i tvätten? Nu ska industrin få hjälp med frågan.

Publicerad

Små partiklar av plast, så kallad mikroplast, är ett miljöproblem i haven. När mikroplast kommer in i djur och växter följer farliga föroreningar med.

Mängden mikroplast i haven tycks öka, men orsaken är inte helt känd. Tvätt av textilier verkar dock vara en av de största utsläppsbovarna, enligt en rapport som släpptes av Swerea IVF och Mistra Future Fashion tidigare i år.

Enligt Swerea IVF behövs mer kunskap och information om mikroplastutsläpp i textilindustrin. Det saknas också forskning om sambandet mellan tygkonstruktion och avgivning av mikroplast samt om hur tvättmaskinernas konstruktion kan minska utsläppen.

Läs mer:

Nu startas ett forskningsprojekt med målet att skapa kunskap och riktlinjer som ska hjälpa textilindustrin att designa och skapa kläder av syntetiska tyger som inte släpper ifrån sig mikroplast.

Projektet kommer också att undersöka om tvättmaskiner kan kompletteras med ett filter för att minska utsläppen av mikroplast till haven.

– Det är mycket viktigt att undersöka utsläppen och begränsa exponeringen. Både kunskap och data avseende fiberförlust från användning av olika textilier behöver genereras, och det vill vi göra i projektet. Den informationen kan i sin tur hjälpa företag att designa kläder som kan minimera fiberavgivningen, säger Christina Jönsson på Swerea IVF, som ska leda projektet, i ett pressmeddelande.

20 företag och organisationer deltar i projektet, som ska pågå mellan 2018 och 2020.

Företag och organisationer deltar

Förutom Swerea IVF deltar företagen Bergans, Boob Design, Electrolux, Ellos Group, Fjällräven, Filippa K, Gina Tricot, Haglöfs, H&M, Peak Performance, Sustema, TPC Textile och Y Berger & Co, samt Chalmers tekniska högskola, Johanneberg Science Park, Högskolan i Borås, Stop! Micro Waste, Peak Innovation och Västsvenska kemi- och materialklustret.