Tekniknyheter

IBM:s nya stordator ska mota hackarna i grind

Kari Casserly, till vänster, och Rhonda Sundlof tillsammans med den nya stordatorn IBM Z. Foto: Connie Zhou/IBM
Kari Casserly, till vänster, och Rhonda Sundlof tillsammans med den nya stordatorn IBM Z. Foto: Connie Zhou/IBM

IBM vill mota hackarna i grind med den nya stordatorn Z14. Maskinen kan kryptera tolv miljarder transaktioner per dag, enligt datorjätten.

Publicerad

Under den senaste tiden har vi sett flera stora hackerintrång. Så sent som för bara några veckor sedan lamslogs en rad banker i Ukraina samt flertalet företag i Sverige och Europa i ett samordnat angrepp.

Av de mer än nio miljarder datauppgifter som har förlorats eller stulits sedan 2013 har endast fyra procent varit krypterade, enligt IBM.

När den amerikanska datorjätten nu lanserar sin nya stordator Z14 ligger därför fokus just på säkerhet. Integrerat i IBM:s nya system finns nämligen en ny krypteringsmotor som ska göra det möjligt att kryptera enorma mängder data kontinuerligt, oavsett om datan är förknippad med en databas, en molntjänst eller ett specifikt program.

Stordatorn är utvecklat för att bland annat hantera transaktionssystem och kan köra mer än tolv miljarder krypterade transaktioner per dygn, enligt IBM.

– Majoriteten av stulen eller läckt data är idag oskyddad och kan lätt användas eftersom datakryptering har varit svårt och kostsamt att genomföra i stor skala, säger Ross Mauri hos IBM.

– Vi har utvecklat en dataskyddsmotor för molnet som kommer att få en betydande och omedelbar effekt på den globala datasäkerheten.

Den supersnabba datahanteringen möjliggörs bland annat av att IBM har byggt in fyra gånger så många kretsar avsedda för kryptering än vad som finns i föregångaren Z13. Maskinen kan också hantera ett minne på upp till 32 terabyte, vilket är tre gånger så mycket som tidigare.