Populärteknik

IBM utmanar

Homo Sapiens

på "Jeopardy"

IBMs superdatorer har utmanat schackmästare och simulerat kärnvapenexplosioner. Nu väntar en tuffare utmaning: att klara frågesporten i tv-programmet "Jeopardy!"

Publicerad

Upptåget är ett resultat av IBMs forskning kring artificiell intelligens och datortolkning av mänskligt språk. Programmet som ska tävla mot människor på den tv-sända frågesporten kallas Watson, och är enligt IBM främst en utmaning för att stimulera vidare forskning, skriver tidningen The New York Times.

Om tävlingen ska spelas in för tv är oklart. IBM flyttar en av sina mest högpresterande datorer i Blue Gene-serien till Los Angeles för evenemanget. Watson har laddats med en stor del av den Google-indexerade webben. 20 forskare inom språk, maskinlärande och informationshantering har arbetat i tre år med programmet.

Ändå är det ytterst tveksamt om Watson klarar att nå upp till världsrekordet Ken Jennings satte 2004, när han vann 74 segrar i rad, eller ens förmår att stanna kvar till andra omgången. IBM-programmets största utmaning är att tolka programledarens frågor så att det kan söka efter rätt information i sin databas.

Subtila språkliga signaler är en av datorprogrammens svagaste sidor. Meningen ”Jag gillar verkligen Ny Teknik” kan till exempel betyda många olika saker beroende på sammanhang och uttal.

Därför fick Watson under ett test tråkigt nog för sig att ”lakan” var en slags frukt.