Digitalisering

IBM förutspår framtiden

En vakthund som skyddar dig på nätet och ökad interaktion med staden du bor i. Årets spådomar från datorjätten IBM handlar om att tekniska maskiner kommer att lära sig och resonera med oss på ett mer personligt sätt i framtiden.

Publicerad

Varje år gör IBM förutsägelser om fem tekniska innovationer som kan förändra vår livsstil inom fem år.

Här är årets fem spådomar:

1. Klassrummet lär sig om dig. Genom molnbaserade utbildningssystem kommer klassrummet att kunna lära sig fakta om varje enskild elev och ta fram personliga kursplaner därefter. Det är slutet på utbildning av snittet ”one size fits all” och början på en mer individbaserad utbildning.

2. Lokala butiker slår webbutiker. När kunderna delar med sig av mer personlig information kommer lokala butiker att omvandlas till shoppingställen anpassade precis för dig. Butiksägare kommer att ta del av molnbaserade kognitiva system för att bättre förstå sina kunder och planera lagerhållningen därefter.

3. Läkare använder rutinmässigt ditt DNA för att hålla dig frisk. Cancer kommer att behandlas på DNA-nivå i både patienten och tumören, i en skala och hastighet som aldrig tidigare har varit möjligt.

4. En digital vakthund skyddar dig på nätet. Säkerheten utvecklas från att baseras på regler som lösenord till att bli automatiska och baseras på vilka vi är. Vakthunden kommer att lära känna dig och dina vanor och slår larm om en bedragare bryter mönstret.

5. Staden hjälper dig att bo i den. Genom molnbaserad social återkoppling och förutsägande analyser kan staden anpassas till invånarnas behov. System kan till exempel förutse en storm i rusningstrafik och därför skicka ut fler bussar.