Innovation

Hugo Eberhard svensk mästare i matte

Hugo Eberhard. Foto: Claes Hall
Hugo Eberhard. Foto: Claes Hall

17-årige Hugo Eberhard, som går i årskurs 2 på Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund, tog hem segern när finalen i Skolornas matematiktävling avgjordes i helgen.

Publicerad

– Det känns mycket bra, jag är väldigt glad, säger han.

25 deltagare hade kvalat sig till årets individuella final som hölls i Umeå. För Hugo Eberhard, som kom trea i fjol, blev det nära på en fullpott i år – 40 av 42 möjliga poäng.

Utmaningen, och möjligheterna att skaffa sig nya vänner genom sitt intresse, är det som främst lockar honom.

– Det som är så speciellt med mattetävlingarna, och kanske matte i allmänhet, är att man får ett problem där man har alla verktyg för att lösa problemen men ändå så kan man inte lösa dem. Det handlar om att man måste vända och vrida på problemet, sitta med det väldigt länge och försöka lösa det på olika sätt och då är det en fantastisk känsla när man väl löser det.

– Sedan kan matematik vara väldigt vackert på något sätt. Särskilt när det är något som kan verka väldigt svårt till en början men som sedan görs enkelt. En vacker lösning på ett matteproblem skulle kunna vara en som är väldigt enkel, men svår att komma på.

Har du något tips till dem som är intresserade av matte och vill bli riktigt bra?

– För min del har tävlingarna varit viktiga, dels som motivation, dels för att man får träffa så många andra personer som delar ens intresse. Sedan gäller det ju att träna mycket själv om man vill bli duktig. Sedan passar det inte alla att tävla, för det är stor tidspress och blir stressigt.

Förutom äran, väntar nu en resa till Cambridge i första pris.

På andra plats i årets tävling kom Arvid Lunnemark från Malmö Borgarskola, och tredje Ludvig Olsson från Danderyds gymnasium.