Populärteknik

Hört talas om rulltrappsparadoxen?

Om man inte får gå i rulltrappan kan även den vänstra vanligtvis tomma delen av trappan fyllas med resenärer. Foto: Alamy
Om man inte får gå i rulltrappan kan även den vänstra vanligtvis tomma delen av trappan fyllas med resenärer. Foto: Alamy

Om alla står still i rulltrappan och ingen springer eller går kan fler människor transporteras.

Publicerad

En oskriven regel för rulltrappor är att man står till höger så att de som har bråttom kan gå eller springa till vänster.

Men vid tunnelbanestationen Holborn i London uppmanades alla resenärer en fredagsmorgon att stå still i rulltrappan. Under en timme transporterades då 16 220 personer i rulltrappan vilket kan jämföras med 12 745 transporter när den nya regeln inte gällde, skriver The Guardian.

Det låter som en paradox men har en ganska enkel förklaring. Utgångspunkten är att London Underground konstaterat att det är ganska få personer som utnyttjar möjligheten att gå uppför rulltrapporna. Om alla då står still till höger lämnas vänstra delen av rulltrappan tom på människor. Om resenärerna i stället ställer sig bredvid varandra, två och två, kan kapaciteten i teorin fördubblas.

Men det fungerar bara under viss förhållanden. Som när det är köbildning till rulltrappan och den är tillräckligt lång och brant för att resenärerna inte ska utnyttja möjligheten att gå.

Om den tillfälliga bestämmelsen om att stå still i rulltrappan vid Holborn ska permanentas och eventuellt införas på andra stationer är ännu inte bestämt då det krävs fler försök och vidare analyser för ett sådant beslut, skriver The Guardian.