Innovation
H&M gör nya kläder av dina gamla plagg direkt i butik

Dina gamla plagg kan nu bli nya kläder direkt i en av H&M:s Stockholmsbutiker. Klädjätten menar att den mekaniska återvinningen kan förhindra att använda textilier slängs i soptunnan.
(Uppdaterad)
Odling av bomull, textilfabriker som drivs av fossila bränslen, samt de stora mängder kemikalier och vatten som används är bara några exempel på varför modeindustrin är en så resurskrävande och förorenande bransch. Samtidigt verkar vi vara dåliga på att ta hand om våra gamla plagg.
Bara i Sverige beräknas vi slänga över 7,5 kilo textilier per person och år i det osorterade hushållsavfall, varav ungefär hälften är i tillräckligt gott skick för att det ska kunna användas av någon annan.
Som ett sätt att försöka sluta cirkeln och visa att även gamla textilier bör ses som en resurs satsar H&M nu på mekanisk återvinning av kläder – direkt i butik. Den 12 oktober öppnar klädjätten återvinningssystemet "Looop" på Drottninggatan 56 i Stockholm.
”För att nå vår vision om att bli cirkulära och klimatpositiva behöver vi få med oss kunderna på resan och i detta syfte fyller Looop en viktig funktion” skriver H&M.
”Looop” är en maskin, stor som en container, där gamla plagg rengörs och strimlas till textilfibrer och förstärks med nya textilfibrer. Fiberblandningen kardas sedan och spinns till garn som stickas till nya plagg.
H&M använder bomull (BCI-bomull, läs mer i faktaruta) för att förstärka de gamla textilfibrerna.
Den exakta mängden nytt material som används i Looop-processen beror på vilket material det gamla plagget är gjort av och vilken typ av plagg som ska produceras, förklarar H&M i ett mejl till Ny Teknik.
Damtröja, babyfilt eller halsduk
H&M berättar att Looop i nuläget kan hantera olika typer av material i stickade kvaliteter. Det som har testats är bomull och ull. Efter att maskinen har gjort sitt jobb får kunden antingen ut en damtröja, en babyfilt eller en halsduk.
Det tar cirka fem timmar för ett plagg att gå igenom maskinen och processen kräver inget vatten eller kemikalier. Vi får inte svar på hur mycket energi processen kräver. H&M skriver i ett mejlsvar:
” I och med att vi använder gamla textilier och inte nya råvaror minskar vi resursanvändningen, och under förra året köpte vi in 96 procent förnybar elektricitet till våra anläggningar världen över.”
Hur lång tid det tar för kunden att få sitt nya plagg ”kommuniceras vid inlämning" och beror på hur mycket som är i produktion.
På frågan om H&M ser någon risk för att systemet riskerar att bidra till att fullt dugliga plagg aldrig når second hand-marknaden får vi svaret:
”I dagsläget är textilåtervinningen vi kan erbjuda genom Looop i liten skala, men det huvudsakliga syftet med maskinen är att visualisera för kunderna att gamla textilier har ett värde och bör ses som en resurs.”
Det kostar 100 kronor för H&M-medlemmar och 150 kronor för icke-medlemmar att använda sig av tjänsten. Pengarna går till forskning för utveckling av hållbara material.
Looop har utvecklats av The Hong Kong Research Institute of Textiles and Apparel, HKRITA, i samarbete med H&M Foundation. HKRITA kommer att licensera tekniken.