Populärteknik

Hjälp Nasa hitta asteroider

I solsystemet finns flera miljoner asteroider varav en del kan bli ett hot mot jorden om de störtar ner. Foto: Nasa
I solsystemet finns flera miljoner asteroider varav en del kan bli ett hot mot jorden om de störtar ner. Foto: Nasa

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>En tävling riktad till allmänheten går ut på att utveckla algoritmer som kan hitta asteroider.

Publicerad

Runt solen cirkulerar miljontals asteroider varav en del kommer i närheten av jorden och ibland störtar ner. Nasa driver många projekt för att hitta asteroider som kan vara på väg mot jorden. Den amerikanska rymdstyrelsen utvecklar även metoder för att fånga in och förstöra asteroider som kan bli till ett hot.

Nu vill forskarna ha hjälp av allmänheten att hitta asteroiderna. Det gör de i form av tävlingen Asteroid Data Hunter där den sammanlagda prissumman är motsvarande 225 000 kronor. Tävlingen som pågår i sex månader startar 17 mars men redan nu kan man registrera sig som deltagare på tävlingens webbplats.

De som tävlar får en serie teleskopbilder från Nasa som visar asteroider vid olika efterföljande positioner. Uppgiften är att konstruera algoritmer som som kan identifiera vad som är asteroider och minimera falska "positiva resultat".

De här algoritmerna hoppas Nasa senare kunna använda i sin asteroidjakt varför algoritmerna måste vara körbara i alla datasystem.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/xki5Q_LRfeg?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>