Populärteknik

Hittade solsystemets mest avlägsna objekt – ”Farfarout”

Det tros vara en liten dvärgplanet vars omloppsbana tar tusen år. Nu är det bekräftat att "Farfarout" är det mest avlägsna objekt i solsystemet som upptäckts hittills.

Publicerad

En astronomisk enhet (1 au) baseras på medelavståndet mellan solen och jorden, vilket har fastställts till strax under 150 miljoner kilometer. Hur vidsträckt är då vårt solsystem bortom planeterna? Många känner till Kuiperbältet – och ringen av fragment bortom Neptunus bana upptar ett område som ligger 30- till 50 au från solen. Men det mest avlägsna objektet som kretsar runt vår egen stjärna befinner sig avsevärt mycket längre bort än så.

2018 hittade astronomer vid Subaru-teleskopet på Hawaii ett fynd som fick smeknamnet "Farfarout", för att de förstod att det låg mycket långt bort – men hur stort avstånd det rörde sig om var oklart. Nu är det dock bekräftat att det verkligen rör sig det mest avlägsna objektet i vårt solsystem. Det rapporterar Noir Lab.

Har följt dvärgplaneten i flera år

Studien av fyndet har bland annat utförts av astronomer inom det internationella Gemini-projektet, vars två identiska teleskop på Hawaii och i Chile täcker den norra och södra stjärnhimlen. Vid upptäckten 2018 övervakade teamet vid Subaru-teleskopet bara Farfarout i 24 timmar, men sedan dess har det norra Gemini-teleskopet på Hawaii samt Magellan-teleskopet i Chile följt objektets bana under flera års tid.

Astronomernas slutsats är att Farfarout för närvarande befinner sig 132 au från solen. Som jämförelse ligger Pluto i snitt 39 au från solen. Det ljussvaga fyndet tros ha en diameter på 400 kilometer, vilket innebär att det möjligtvis skulle kunna kvala in som en dvärgplanet i den nedre delen av skalan. Att ta sig ett varv runt solen tar för Farfarout tusen år.

Slungades iväg av Neptunus

Det var samma för övrigt samma team som hittade den föregående rekordhållaren – och objektet som döptes till Farout befinner sig 124 au från solen. Men vad är då det största avståndet som den nya rekordhållaren når? Tack vara en utdragen bana blir sträckan till solen som längst 175 au.

Som kortast har Farfarout bara cirka 27 au till vår stjärna, och ligger då på insidan av Neptunus bana. Teamet tror att de två en gång kom för nära varandra och att Neptunus då slungade iväg Farfarout till solsystemets utkant. Astronomerna ser det också som sannolikt att de någon gång kommer att interagera med varandra igen. Internationella astronomiska unionens Minor Planet Center i Massachusetts har satt det tillfälliga namnet 2018 AG37, men Farfarout kommer att få ett riktigt namn efter att mer data har samlats in.