Digitalisering

Här är nyheterna i Googles nya Android 12

Nu har Google presenterat sitt kommande operativsystem Android 12. Foto: Google

Google har slagit på stora designtrumman med Android 12. Här är nyheterna i det kommande operativsystemet.

Publicerad

Det tisslades och tasslades om Android redan innan utvecklarkonferensen I/O. Och nu har Google visat upp sitt kommande operativsystem Android 12, eller i alla fall den senaste betaversionen av det.

Känslan av Google går att känna igen – men det är en helt ny design som visas upp och den är baserad på ett system som går under namnet ”Material you”.

”Den största designförändringen i Androids historia”, skriver Sameer Samat, vice vd för produkthantering, Android och Google Play i ett blogginlägg.

Allt är större, det är mer lekfullt och allt ska handla om att göra upplevelsen mer personlig.

När släpps Android 12?

De senaste åren har nya Android-versioner släppts i skarp version  i början på september, men i år dröjer lanseringen något. Google har fortfarande inte gett ett officiellt besked, men nya uppgifter pekar på att Android 12 kommer att släppas den 4 oktober.

Ett internt dokument som XDA Developers tagit del av visar att Google planerar att släppa källkoden till Android 12 just den 4 oktober. Historiskt sett har företaget släppt operativsystemet till sina Pixel-mobiler samma datum som de släpper källkoden.

När övriga mobiltillverkare släpper sina versioner av Android 12 återstår att se. Förra året släppte även Oneplus, Xiaomi, Realme och Oppo uppdateringar till vissa modeller på lanseringsdagen.

Testa Android 12 redan i dag

Om du inte kan vänta till oktober har flera mobiltillverkare redan släppt betaversioner av Android 12 till utvalda telefonmodeller. Du hittar listan över vilka enheter som har stöd för Android 12-betan här.

Animeringar och större knappar

Det har du kanske redan noterat från bilderna. Men en stor förändring i Android 12 är att designelementen är större och animeringarna mer lekfulla. Det vill säga appar som öppnas expanderar tydligt från ikonen, när du låser upp telefonen går vågor över skärmen. Tanken med större designelement är att göra telefonen mer läsbar, men en baksida är att användaren får färre knappar och alternativ per skärm.

Saker som påstås vara enklare att justera i och med designförändringen är basala funktioner som volym och ljusstyrka.

Fler animeringar borde så klart betyda att det tar mer prestanda i anspråk. Men enligt Samat har man tänkt på det. Fönster- och pakethanteraren använder 22 procent mindre cpu-tid. Därtill använder systemservern 15 procent mindre av den stora och batteritörstande kärnan på processorn.

Hur dessa animationsförändringar kommer flyta på äldre android-telefoner återstår att se.

Nya sekretessfunktioner

Kan det vara så att man sneglat på storkonkurrenten Apple här? Som nyligen inaktiverade annonspårning som standard i appar.

I Android 12 finns en ny integritetspanel där användare kan se appbehörighetsinställningar, vilka data som används av vilka appar, samt ta tillbaka appspårningsbehörigheter.

Utöver det dyker en indikator upp som visar om en app använder din mikrofon eller kamera.

Man har även gjort försökt göra platsdata, ska vi säga, mer nyanserat? Nu ska en app snarare kunna se en ungefärlig plats, än vilket bord på restaurangen du sitter vid.

Notiser och snabbinställningar

Det finns några grundviktiga funktioner i din telefon, enligt Google. Som notiser, meddelanden, snabbinställningar, och ja, strömbrytaren. Just dessa har också prioriterats i arbetet med Android 12. Bland annat man försökt göra notisskuggan krispigare och mer lekfull, med målet att ge användare en bättre överblick på snabbinställningar, vad man lyssnar på, och så vidare. Med ett svep ska man mer eller mindre kunna styra hela operativsystemet.

Snabbinställningarna har fått ett nytt utseende. Här har även Google Play och Home controls nu tagit plats.

Genom att trycka på strömbrytaren ”länge” aktiverar du nu röstassistenten.

Material You

Det handlar egentligen om ett samarbete mellan mjukvara, hårdvara och materialdesign. Det sistnämnda är alltså designprinciperna för det grafiska användargränssnittet för Android. Nu sammanslås alltså dessa grupper till vad Google kallar för material you.

En uppsättning principer ska skapa gränssnitt och implementeras på Googles produkter, webb, appar,hårdvara och Android. Först ut blir nya Pixel-telefonerna.

En funktion som är en frukt av material you är att om du byter bakgrundbild får du också möjlighet att automatiskt ändra systemfärgarna. Det Android 12 gör är att identifiera dominerande och kompletterande färger från bakgrundbilden och på så sätt skapa matchande systemfärger på knappar, reglade och så vidare.

Andra designförändringar värda att nämna är skärmen i låst läge. Klockan är stor, så länge du inte har några notiser. Men när de dimper in krymper klockan.

Dubbeltryck på mobilens baksida

För få fysiska knappar på mobilen? Med Android 12 går det på vissa telefonmodeller att knacka två gånger i snabb följd på mobilens baksida för att aktivera en genväg.

Du väljer själv vad som ska hända. Det går bland annat att ställa in att dubbelknackningen ska pausa musiken, ta en skärmdump, visa öppna appar eller starta Google Assistant.

Scrollande skärmdumpar

Nu får Android officiellt stöd för utökade skärmdumpar. Säg att du skärmdumpar en webbsida, men hela texten inte syns i skärm samtidigt. Då kan du välja att utöka skärmbilden till en eller flera scrollningar ner på skärmen.

Vissa Android-tillverkare har redan byggt in egna versioner av den här funktionen, men med Android 12 blir den alltså standard.

Enhandsläge

Det är lite oklart om den här funktionen kommer att finnas med i den stabila versionen av Android 12, men i senaste betan går det att aktivera ett enhandsläge som gör det enklare att navigera med en hand, skriver Android Authority.

Genom att svepa nedåt nära botten på skärmen skrollar innehållet på skärmen neråt så att du enklare kan komma åt knappar och länkar längst upp på skärmen med tummen.

Sök i appar och enklare wifi-delning

Samma sajt rapporterar att Android 12 får en bättre sökfunktion som gör att du inte bara kan hitta appar och filer, utan hitta information från apparna direkt i hemskärmen. Du kan till exempel söka på en låt och få upp den i en streamingtjänst du har installerad på mobilen.

Samtidigt blir det enklare att dela wifi-lösenord. Sedan Android 11 kan du via wifi-inställninganra få upp en QR-kod som en annan Android-användare kan skanna av, nu kan du istället välja att dela wifi-lösenord trådlöst till enheter i närheten.

Mer då?

Jo, Google meddelar att man i dag har över 3 miljarder aktiva androidanvändare. Med detta är Android världens klart största operativsystem för mobiltelefoner.

Google meddelar också att man nu kommer att låta Pixel- och Samsung-telefoner användas som bilnycklar, förutsatt att telefonen fått Android 12. Funktionen stöder UWB och NFC. Än så länge är det dock bara biltillverkaren BMW som har stöd för Androids digitala bilnyckel.