Populärteknik

Här är nyheterna i Android 13

Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock
Foto: Nicolas Economou/NurPhoto/Shutterstock
Foto: Google
Foto: Google
Tema-anpassade ikoner i Android 13. Foto: Google
Tema-anpassade ikoner i Android 13. Foto: Google

Integritet, säkerhet och surfplattor är i fokus när Google släpper första versionen av sitt nya operativsystem. Fler lanseringar väntar under våren.

Publicerad

Artikeln har uppdaterats.

Den 17 mars släppte Google den andra förhandsversionen (Developer Preview 2) av sitt nya mobila operativsystem Android 13, som går under arbetsnamnet Tiramisu. 

Google själva säger att fokus för årets Android-uppdatering ligger på säkerhet, integritet och olika justeringar för att bättre anpassa operativsystemet och apparna för enheter med stora skärmar, som surfplattor.  

Än så länge är nyheterna för slutanvändare rätt få, de flesta förändringar finns bakom kulisserna, men fler funktioner kommer att tillkomma under våren.

Foto: Google
Foto: Google

Appar måste be om lov för att skicka notiser

I Developer Preview 2 introducerades en efterlängtad nyhet i Android 13. Nu måste appar måste be om lov innan de får börja skicka notiser till dig. Du kommer att få upp en dialogruta, i still med den ovan, där du får välja om appen får, eller inte får skicka notiser.

Bättre ljud via Bluetooth

Lika populärt blir nog det inbyggda stödet för Bluetooth LE Audio. Det är en ny standard för trådlös ljudöverföring som bland annat ska ge högre ljudkvalitet, bättre täckning och lägre energiförbrukning. Samtidigt ger det möjlighet att strömma ljud till flera hörlurar eller högtalare samtidigt, så att flera personer kan koppla upp sig och lyssna från en Android-enhet.

Photo Picker 

Google släpper ett nytt gränssnitt där du kan välja vilka foton eller videor som en app har åtkomst till, istället för att ge appen tillgång till hela fotobiblioteket. IOS har en liknande funktion som introducerade 2020.  

Tema-anpassade ikoner i Android 13. Foto: Google
Tema-anpassade ikoner i Android 13. Foto: Google

Appikoner som passar temat 

Androids nya designspråk Material You, som introducerades i Android 12, fortsätter att ta plats. I Android 13 utökas funktionen för att anpassa appikoner till din bakgrundsbild eller ditt mobiltema på ett snyggt (?) sätt. 

Nya wifi-inställningar för Nearby Devices 

Om du ska använda en app för att konfigurera en närliggande wifi-enhet behöver du i regel dela dina positionsdata, trots att det inte behövs i praktiken. Android 13 åtgärdar problemet. 

Anpassade snabbinställningar 

Appar som går att konfigurera via snabbinställningarna (menyn du får fram genom att dra neråt från skärmens överkant) kan du berätta det när du installerar dem, och du får valet om du vill eller inte vill lägga till dem i snabbinställningarna.  

Ställ in språk för varje app 

I Android kör apparna som standard det språk du kör operativsystemet i (om det alternativet finns). I Android 13 kan du välja på appbasis vilket språk de ska köra. Det blir alltså enklare att köra operativsystemet på engelska och utvalda appar på svenska eller vice versa.  

Så kan du testa Android 13 i dag 

I skrivande stund är Android 13 inte tänkt att användas i dagligt bruk, de versioner som finns ute nu är till för utvecklare som ska arbeta med operativsystemet.  

Än så länge krävs att du antingen kör operativsystemet i en emulator på datorn, eller på en av Googles Pixel-mobiler. Vilket ställer till det lite, eftersom dessa inte säljs i Sverige. 

Android 13 finns att ladda ner här, och följande Pixel-modeller har stöd för Android 13:  

  • Pixel 4, 4 XL och 4A 
  • Pixel 5 och 5A 
  • Pixel 6 och 6 Pro 

När släpps Android 13? 

Den 10 februari släpptes den första utvecklarversionen, och en andra är planerad att släppas under mars månad. 

Den första betaversionen, som är lite mer tillgänglig, ska släppas i april, med nya månatliga uppdateringar med en sista version någon gång i juli. 

Den slutgiltiga versionen av operativsystemet brukar sedan släppas under hösten. Android 12 släpptes exempelvis den fjärde oktober. 

Sedan tar det ytterligare tid för alla mobiltillverkare att anpassa operativsystemet till sina telefoner. Det kan variera från dagar eller veckor till flera månader beroende på tillverkare.