Populärteknik

Här är nya kraftfulla Raspberry Pi 4

Raspberry Pi 4. Foto: Raspberry Pi Foundation
Raspberry Pi 4. Foto: Raspberry Pi Foundation

Den superkompakta datorn är tillbaka i ny, mer kraftfull version – men håller samma låga pris.

Publicerad

Den brittiska stiftelsen Raspberry Pi Foundation slog igenom med dunder och brak när den första datorn släpptes för sju år sedan. Över 19 miljoner exemplar av de små billiga datorerna har sålts vilket gör att Pi faktiskt seglat om klassikern Commodore 64 – och nu kommer en ny och helt uppdaterad dator.

Raspberry Pi 4 släpps i dag och behåller det minimala formatet och den beskedliga prislappen på 35 dollar för instegsmodellen, vilket brukar resultera i ett svenskt pris runt 400 kronor. Men annars är det mesta uppfräschat.

Huvudnumret är en ny processor som beroende på arbetsbörda ska ge två till fyra gånger högre prestanda än den som sitter i Pi 3 Model B. Det är en fyrkärnig 64-bitars Arm Cortex-A72 med en klockhastighet på 1,5 GHz. Det innebär också ett skifte i tillverkningsteknik från 40-nanometers transistorer till 24 nanometer vilket i sin tur ger en högre energieffektivitet.

Nytt är att datorn säljs med tre olika minneskonfigurationer vilket också avgör priset. Det går att välja på 1 GB, 2 GB eller 4 GB ram och det rekommenderade priset hamnar då på 35, 45 eller 55 dollar. Samtidigt har Raspberry Pi passat på att gå från minnestekniken LPDDR2 till betydligt modernare LPDDR4 vilket bland annat betyder betydligt högre bandbredd.

En annan nyhet är att strömförsörjningen byter från usb-b till usb-c vilket ger mer kräm och kan driva den mer kraftfulla processorn. Den fullstora hdmi-porten har också fått ge vika, men för två hdmi micro-portar (hdmi type-d), vilket betyder stöd för två 4k-skärmar. Två av de fyra usb-portarna har också uppgraderas till usb 3.0.

På mjukvarusidan finns en ny och rejält uppfräschad version av operativsystemet Rasbian som bygger på Linux-distributionen Debian 10 Buster. Allt som allt gör uppgraderingarna att modellerna med lite mer arbetsminne börjar bli riktigt dugliga desktopdatorer, för den som vill pyssla med sådant.