Premium
Här är frågorna du ska ställa på arbetsintervjun
Det är lätt att tänka att intervjun är över när du som arbetssökande får frågan: ”Har du några frågor till oss?”. Men då ska du vara förberedd och ta chansen att än en gång visa varför du är rätt person för jobbet. Och ta reda på om jobbet är rätt för dig.
De som sitter mittemot dig på andra sidan bordet, kanske en HR-ansvarig eller din potentiellt sett nya chef, är färdiga med de frågor de vill ställa till dig. Det är då du ska ta chansen att avsluta på ett snyggt och smart sätt, skriver Harvard Business Review i en artikel med rubriken ”38 smart questions to ask in a job interview”.
Till sin hjälp tar de Art Markman, professor på University of Texas och författare till boken ”Bring your brain to work” samt brittiska karriärstrategen John Lee. De 38 frågorna sammanfattas här under fem rubriker.
Två fokusområden och personliga frågor
Du ska använda din egen lilla frågestund till två saker. En är att ta reda på mer om företaget så att du vet om du faktiskt vill jobba där, enligt Art Markman. Men du bör också, genom dina frågor, fortsätta att visa att du är rätt person för just den roll du sökt till, menar John Lee.
Enligt Lee ska du inleda med en fras som är något av ett ”trick” och säga: ”Jag har några frågor men först vill jag bara säga det här…”. Med den meningen ger du dig själv chansen att lägga fram ett par eller tre korta huvudbudskap som poängterar de starkaste skälen till att just du är rätt person för jobbet.
En annan sak är att ställa frågorna utifrån dig själv och inte lägga fram dem så att de kan gälla vem som helst. ”Hur kommer en typisk dag se ut för mig i om jag har den här rollen”, är rätt sätt att ställa frågan på. Ett psykologiskt smart sätt att plantera en bild av dig i den jobbrollen. Det är betydligt bättre än att ställa en rak fråga i stil med ”fick jag jobbet?”
Ett annat sätt att skapa ett bra samtal är att låta frågorna knyta an till saker som tidigare diskuterats i intervjun.
Fråga specifikt om jobbet – och om gruppen
Här är de mest grundläggande, och kanske självklara frågorna. Om rollen, vad du förväntas uppnå de första tre månaderna, och hur lång tid det tar innan du får ett visst ansvar, som att ha möten med kunder. Det är också bra att fråga om det team du kanske kommer arbeta med: vem kommer du att arbeta närmast, vilka kompetenser saknas i gruppen och vilka är teamets största utmaningar framöver?
Om chefen och om företaget
Det här kan också tyckas självklart. Om det är den tilltänkta chefen som intervjuar, fråga hur länge den varit en företagsledare och hur länge den varit på arbetsplatsen. När det gäller frågor om företaget är det bra att vara lite påläst – fråga inte sådant som kan besvaras med en enkel sökning på internet. Den researchen ska du ha gjort innan intervjun.
Bra frågor kan också handla om vilka mål företaget har för tillfället, vilka värden det står för, och hur företaget förändrats under de senaste åren. ”Vad är du mest spänd på när det gäller företagets framtid”, kan vara en bra fråga att ställa till personen på andra sidan bordet.
Ta reda på saker om företagskulturen
Här utfärdar John Lee en varning: de svar som du får om företagets kultur bör tas med en nypa salt. Ingen ledande person på ett företag kommer sitta på en intervju och berätta om en ogästvänlig stämning eller om samarbetssvårigheter på arbetsplatsen.
Rätt sätt att ställa frågorna på kan därför vara: ”Hur brukar ni onboarda nyanställda”? Är tjänsten på distans är det bra att ta reda på om företaget har särskilda rutiner för att välkomna nya distansarbetare i organisationen. ”Vad brukar nyanställda bli förvånade över”, är ett annat förslag.
Ta reda på karriärmöjligheter och avsluta snyggt
Enligt Markman kan det vara viktigt att få reda på utvecklingsmöjligheterna på arbetsplatsen. Vilka möjligheter kommer ges till att lära sig mer och att vidareutvecklas? Finns det exempel på hur någon tagit sig vidare i karriären från just den här rollen?
För att börja avrunda din frågestund, och hela intervjun, på ett snyggt sätt kan det vara bra att undra vilken fråga du inte ställt som intervjuaren tycker att du borde ha ställt. ”Finns det något mer jag kan göra för er för att underlätta resten av processen”, kan vara en annan bra fråga mot slutet.
Fråga numer 38 i artikeln, som föreslaget avslut, är den enkla och avrundande: ”Vilka är nästa steg i rekryteringsprocessen?”.