Populärteknik

Här är en Raspberry Pi-dator som klarar apokalypsen

Foto: Jay Doscher
Foto: Jay Doscher
Foto: Jay Doscher
Foto: Jay Doscher
Foto: Jay Doscher
Foto: Jay Doscher
Foto: Jay Doscher
Foto: Jay Doscher

Har du letat efter en perfekt prepperdator? Hemmafixaren Jay Doscher har byggt in en Raspberry Pi i ett vattentåligt chassi som ser ut att klara det mesta.

Publicerad

Den retrodoftande skapelsen bygger på enkortsdatorn Raspberry Pi 4, en sjutumsskärm och en vattentät kameraväska från Pelican. Jay Doscher kallar skapelsen för ett Raspberry Pi Recovery Kit och en ”Off-Grid Cyberdeck” (om du läst scifi-nestorn William Gibsons klassiker Neuromancer känner du säkert igen begreppet).

De flesta komponenter finns i handeln, men Jay Doscher har 3d-printat ramar och hållare för att allt ska falla på plats snyggt i chassit. På hans hemsida hittar du hela komponentlistan om du vill bygga ditt eget datorkit för det postapokalyptiska samhället.

En kul funktion är fysiska knappar som kan slå av och på utvalda funktioner för att optimera driften av (den redan ganska strömsnåla) datorn. Dessutom finns en inbyggd Netgear-switch så du kan bygga ditt eget lilla lokala nätverk efter katastrofen.

”Om du befinner dig i en miljö där elnätet är begränsat och du behöver sätta upp ett nätverk kan Raspberry Pi-datorn köra DNS, DHCP och en webbserver, ungefär som en vanlig router”, säger Jay Doscher till The Verge.

Själv förvarar han datorn i en kopparklädd kartong, så att den kan motstå en elektromagnetisk puls som annars skulle kunna slå ut elektroniken.