Populärteknik

Här är de hetaste Apple-ryktena inför WWDC 2022

Nya mjukvaror, färska macdatorer eller kanske ett par ar-glasögon? Här är de hetaste ryktena inför utvecklarkonferensen WWDC, som öppnar i dag måndag.

Publicerad

(Artikeln är uppdaterad)

# Här hittar ni Ny Tekniks rapportering med alla nyheter från öppningen av WWDC 2022.

# Och här går det att läsa om nya Macbook Air, första datorn med det pinfärska M2-chippet.

Med bara dagar timmar kvar till årets upplaga av Worldwide Developers Conference, surrar nätet av förhandssnack och spekulationer om vad Apple kan tänkas presentera.

WWDC 2022 drar igång vid klockan 19:00 svenska tid, och kan följas live via Youtube-spelaren redan.

Ny Teknik kommer också att rapportera under kvällen, så håll ett öga på nyteknik.se för de senaste nyheterna från WWDC. De hetaste ryktena inför konferensen hittar ni nedan:

Ios 16 och uppdaterat Ipad Os 16

Att vi får se nya versioner av Apples operativsystem för mobiltelefoner och surfplattor på måndag är en riktig lågoddsare. Enligt Bloomberg-reportern Mark Gurman, känd för sina Appleprognoser, kommer uppdateringen av mjukvaror vara ”sprängfyllda” av nyheter.

Kortfattat ska nyheterna framför allt gälla tre områden:

# Förbättrade notiser – med fokus på låsskärmen. Apple planerar, enligt Mark Gurmans källor, att ge operativsystemet stöd för bakgrundsbilder med widgetliknande-funktioner för låsskärmen. Detta skulle kunna kratta manegen för always on display (AOD), en teknik som gör det möjligt att visa upp notiser och systeminformation även när skärmen är släckt.

Funktionen finns redan hos flera Androidkonkurrenter. Dessutom finns en liknande finess hos senaste Apple Watch. Frågan är dock om AOD kommer till Iphone 13 Pro-serien, eller om tekniken får vänta till Iphone 14-lanseringen.

# Meddelanden och Hälsa blir smartare. Redan i och med Ios 15, presenterat i fjol, påbörjade Apple ett arbete där operativsystemets tjänster för meddelanden och videosamtal (facetime) ska bli mer socialamedier-lik. Ett exempel på det är shareplay, en funktion som gör det möjligt att strömma tv-program, musik och filmer som synkroniseras med vänner under ett gemensamt facetime-samtal.

Nu vänder Apple blicken mot ljudmeddelanden, enligt Mark Gurman på Bloomberg. Exakt vad det kan innebära återstår dock att se.

Även appen Hälsa kommer att få ett gäng nya funktioner som ska fungera både på Iphone och Apple Watch, skriver Bloomberg.

Den högupplösta 10,9-tumskärmen på Ipad Air är riktigt trevlig. Foto: Kalle Wiklund
Den högupplösta 10,9-tumskärmen på Ipad Air är riktigt trevlig. Foto: Kalle Wiklund

# Valfri fönsterstorlek på Ipad? Nästa version av Ipad Os ryktas föra med sig förbättrad multitasking, som bland annat ska göra det enklare att se vilka program som är öppna samt att växla mellan appar. Det talas också om att Ipad Os 16 för med sig den efterlängtade uppdateringen att du själv kan bestämma hur stora programfönstren på skärmen ska vara.

Ny Macbook på WWDC 2022?

Det har länge snackat om att Apple även planerar att visa upp ny hårdvara i form av färska datorer på årets WWDC-konferens. Det skulle kunna handla om en uppdaterad Macbook Air, med en ny design som är i linje med de färska Macbook Pro-maskinerna från i höstas.

Macbook Pro, 14 och 16 tum, från hösten 2021 med uppdaterad design. Foto: Apple
Macbook Pro, 14 och 16 tum, från hösten 2021 med uppdaterad design. Foto: Apple

Det är inte heller osannolikt att Apple faktiskt lanserar en ny Mac Pro-maskin, avsedd för proffsanvändare med höga prestandakrav, utrustad med det egenutvecklade M1-chipet.

När vi ändå är inne på kretsar. Snart har det gått ett år sedan Apple visade upp första generationen av just M1, ett chip vi numera hittar i allt från Macbook Pro till Ipad Mini. Frågan är om vi kan få se M2, andra generation av Apple Silicon, på WWDC i nästa vecka. Timingen vore rätt – särskilt med tanke på att det pratas mycket om att Apple är på väg att släppa en uppdaterad Macbook Air.

Får vi se Apple Glasses?

”One more thing” är ett klassiskt citat från Applegrundaren Steve Jobs. Sedan Jobs död har Tim Cook återanvänt uttrycket ett fåtal gånger, senast i och med lanseringen av Iphone X (2017).  Om vi kommer att få höra det under årets WWDC återstår att se – men lanseringen av de omdiskuterade och nästan mytomspunna Apple Glasses vore kanske rätt tillfälle.  

Med det sagt vet vi så klart inte om en världspremiär av Apples ar-hjälm är att vänta i nästa vecka. Däremot finns det uppgifter som pekar på att en lansering faktiskt närmar sig.

Illustration från sajten The Information. Foto: The Information
Illustration från sajten The Information. Foto: The Information

Enligt Bloomberg fick Apples styrelse, där bland annat Tim Cook ingår, en unik presentation av Apple Glass i slutet av maj. Det skulle kunna innebära att utvecklingsarbetet i alla fall har nått ett senare stadie.

Det ryktas om att Apple Glasses kommer med en strömadapter på 96 W, och ska vara utrustad med två chip, både utvecklade av Apple men tillverkade av TSMC. Den ena chipet bygger på 4 nm-tillverkningsteknik, och sägs ha en liknande prestanda som Apples M1-serie. Det andra chipet (5 nm) ska i stället sköta hanteringen av glasögonens sensorsystem – som bland annat uppges bestå av fyra sensorer för strukturerat teknik.

En sådan sensor finns redan i moderna Iphone-modeller och används till Face Id, Apples biometriska lösning. Men fyra sensorer skulle enligt Kuo ge högre upplösning och längre räckvidd, något som kan komma väl till pass för handspårning.

Följ WWDC 2022 på nyteknik.se

Apple WWDC 2022 öppnar vid 19:00 på måndag 6 juni. Ny Teknik ska rapportera om konferensen, och ni kommer att kunna läsa om de viktigaste nyheterna på nyteknik.se under måndagskvällen.