Startup

Hans maskin gör sopor till guld

Againitys första stora kund är staden Eldoret i västra Kenya som ska förvandla sopor till el och varmvatten. Foto: Againity
Againitys system fraktas i en container och är lätt att installera. David Frykerås är grundare och vd. Foto: Jörgen Appelgren

David Frykerås, Againitys grundare och vd, kom nyligen hem från Kenya där han slutförhandlat kontraktet värt 37 miljoner kronor. I maj räknar han med att börja bygga systemet så att det kan tas i drift nästa år vid den snabbväxande staden Eldorets soptipp.

Publicerad

– Vi gör den till en lönsam affär, säger han.

Soporna bränns i en panna som värmer vatten. Varmvattnet går igenom en så kallad organisk rankinecykel, ORC, där en del av värmen förvandlas till el.

Efter det är vattnet fortfarande så varmt att det kan säljas till lokala industrier och ersätta oljeeldade pannor. Totalt ska systemet leverera 4 000 kW varmvatten och 500 kW el som säljs till elnätet. Ordern har lett till fler förfrågningar från andra afrikanska städer.

– Det är ett stort problem att soporna bara läggs på hög. Vi förvandlar ett problem till grön el och minskar samtidigt behovet av  fossil olja, säger David Frykerås.

ORC går ut på att en vätska förgasas och kondenseras i ett slutet system. Gasen sätter fart på en turbin, som i sin tur driver en elproducerande generator.

Tekniken är långt ifrån ny och det finns flera konkurrenter på marknaden, men Againity gör  det billigare och enklare tack vare en egenutvecklad, patentsökt turbin.

– Den har få rörliga delar, har hög verkningsgrad, hög tillförlitlighet och är från början optimerad för ORC, säger David Frykerås.

Systemet finns i åtta olika storlekar från 20 kW och uppåt. Sopförbränning är bara ett av många tänkbara användningsområden. Både i industrin och vid energiproduktion bildas mängder av spillvärme som Againity vill ta till vara.

Första industrikunden är ett kemiföretag i Karlstad. Där används spillvärmen från de kemiska processerna för att både göra el och värma upp fabriken.

Det är inte första gången David Frykerås startar företag kring förnybar energi. I sitt förra bolag Ageratec utvecklade han småskaliga anläggningar för att omvandla avfallsprodukter som slakteriavfall och frityrolja till biodiesel.

Ageratec växte snabbt och sålde sina maskiner i 23 länder. 2010 köptes företaget av Alfa Laval som två år tidigare gått in som delägare.

Againity

Gör: El av spillvärme.

Ort: Norrköping.

Startår: 2013.

Anställda: 5.

Omsättning 2015: 1 Mkr.

Riskkapital: 0.

Huvudägare:  Grundarna.