Innovation

Han var bäst på matte - igen

Skolornas matematiktävling som avgjordes i Lund. Tävlingen vanns av David Wärn från Danderyds gymnasium. Foto: Claes Hall / TT
Skolornas matematiktävling som avgjordes i Lund. Tävlingen vanns av David Wärn från Danderyds gymnasium. Foto: Claes Hall / TT

David Wärn, 18 år, försvarade sin titel. Han tog hem guldet när matte-SM avgjordes i Lund.

Publicerad

Larmen om de svenska skolelevernas bristande matematikkunskaper har avlöst varandra de senaste åren. Men allt är inte bara mörker.

– De som är bra har varit väldigt bra de senaste åren. Vi fick väldigt bra resultat på den Internationella matematikolympiaden i somras, så bra har inte Sverige placerat sig på 20 år, säger Jana Madjarova, biträdande professor i matematik vid Chalmers tekniska högskola och ordförande i tävlingskommittén för Skolornas matematiktävling, även kallat matte-SM.

– På en annan internationell tävling i höstas kom Sverige trea. Vi har verkligen ett jättefint gäng ungdomar som tävlar just nu.

I fjol hade närmare 800 kvalskrivningar skickats in till tävlingen. I år hade den siffran stigit till drygt 1 100. Av dem var det 27 som tog sig genom nålsögat och säkrade en finalplats.

De 27 tillbringade fem timmar under lördagen med att lösa sex problem och motivera sina svar. Och när alla provsvar var rättade stod det klart att David Wärn, som går i årskurs 3 på Danderyds gymnasium, fått maxpoäng och försvarat sin titel från i fjol.

– Det känns bra. Det var inte helt oväntat, men samtidigt var det väldigt nära till andraplatsen och det är svårt att veta hur många poäng man får, säger han.

Läs mer:

Tvåa blev Arvid Lunnemark, som går i årskurs 2 på Malmö Borgarskola medan tredjeplatsen togs av Hugo Eberhard som går i årskurs 1 på Lars-Erik Larssongymnasiet i Lund.

Vinnaren får en resa till Cambridge-universitet i Storbritannien. Alla finalisterna har chansen ingå i det svenska laget i Internationella matematikolympiaden som avgörs nästa sommar i Rio de Janeiro i Brasilien.