Digitalisering
Hallå Kinect! Här kommer Doppler

Ultraljud i stället för infrarött. Snart blir det möjligt att styra datorn med handviftningar som sätter igång en dopplereffekt. Det blir billigare än med den infraröda Kinect-sensorn, som Microsoft använder för spelkonsolen Xbox.
Microsoft lanserade den Kinecttekniken för bara drygt två år sedan som ett tillbehör till sin spelkonsol Xbox 360.
Kinecttekniken är en kombination av unika sensorer för rörelsekontroll från det israeliska företaget Prime Senses och algoritmer utvecklade på Microsoft Research.
Det blev succé direkt. Med Kinect kan man styra datorn med handviftningar och andra kroppsrörelser.
Kinect-sensorn är som en djupseende videokamera som känner av alla rörelser framför bildskärmen.
Man behöver bara göra rörelser med handen i luften så gör datorn det man vill att den ska göra. Viftar man med handen som att man vill bläddra fram en ny bild på skärmen, så bläddras en ny bild fram.
Nu har fyra forskare på Microsoft Research i Seattle lanserat en ny teknik, Sound Wave, för att styra datorn med handrörelser och ultraljud i stället för handrörelser och infrarött ljus.
Man utnyttjar dopplereffekten, det vill säga det fysikaliska fenomen som innebär att svängningstalet i ett ljud förändras beroende på om ljudkällan närmar sig eller avlägsnar sig.
Microsoftforskarna lägger på ett ohörbart ultraljud i datorn. När man rör på handen framför högtalarna ändras frekvensen på tonen. Se deras egen video här.
Frekvensförändringen fångas upp av den inbyggda mikrofonen i datorn och datorn tolkar frekvensförändringarna som olika kommandon. Vifta med handen betyder bläddra, till exempel.
Poängen med att använda ohörbart ultraljud är att man kan använda sig av de inbyggda högtalarna och mikrofonerna i datorn och alltså inte behöver köpa till dyr extrautrustning.
Huruvida Microsofts forskare kommit på detta på egen hand eller fått idén från det norska företaget Elliptic Labs är svårt att säga.
Microsoftforskarna säger att de kom på idén förra sommaren när de experimenterade med ultraljud för att få fram en så kallad haptisk effekt, det vill säga en konstgjord känsla av beröring.
De upptäckte då att ultraljudet förändrades när man rörde sig i rummet och idéerna att styra en dator med ultraljud föddes.
Men redan i februari förra året, under den stora elektronikmässan CES i Las Vegas, visade Elliptip Labs upp hur en Ipad, dockad till en ultraljudssensor kan styras med gester.
Poängen med ultraljud är att den inte kräver så stor processorkraft och att den fungerar utmärkt på korta avstånd, nära skärmen där infraröd 3D-teknik fungerar sämre. Samtidigt är ultraljud sämre på längre avstånd och passar inte till spel.