Digitalisering

Hajpade Open AI investerar miljoner i startups

Forskningsbolaget Open AI ska investera miljonbelopp i en handfull startupbolag. De utvalda företagen ska också få tillgång till nya system innan de släpps.

Publicerad

Open AI är ett San Francisco-baserat bolag som ligger bakom flera kraftfulla tjänster som använder artificiell intelligens (ai), till exempel språkmodellen GPT-3 och bildverktyget Dall-E 2. Nu ska bolaget försöka stärka startupbolag genom aktieinvesteringar. 

Initiativet kallas Converge (konvergera på svenska) och ska finansieras via Open AI:s egen startupfond. Fonden startades i maj 2021 tillsammans med partners som till exempel Microsoft. 

Runt 10 startupbolag inom ai-branschen kommer att väljas ut till en första investeringsomgång efter sista ansökningsdag den 25 november. Fonden kommer att investera en miljon dollar i vardera bolag för att hjälpa till att bygga starka företag drivna av artificiell intelligens.

Utöver pengarna kommer de valda bolagen att få ta del av ett femveckorsprogram med tillgång till Open AI:s personal och ai-lösningar som ännu inte släppts till allmänheten. Även skräddarsydda ai-modeller kan komma att utvecklas till de utvalda företagen. 

Open AI skriver att den första omgången kommer att bestå av olika sorters företag. Allt från ensamma grundare kvar i idéstadiet till större team som redan jobbar på en produkt. Med andra ord kan alla söka, så länge målet är att omarbeta produkter eller industrier med hjälp av ai.

Investeringarna går att söka fram till och med den 25 november via Open AI:s hemsida