Digitalisering

Grafikprocessorn snabbar upp Photoshop

I den nya versionen av Adobes Photoshop används datorns grafikprocessor för att öka snabbheten i bildbehandlingen. Skillnaden är "enorm", enligt Adobe.

Publicerad

Adobe har lanserat version fyra av sitt bildbehandlingsprogram Photoshop CS.

Den stora skillnaden jämfört med tidigare versioner är att programmet nu utnyttjar datorns grafikprocessor för bildbehandlingen. Den används normalt för att snabbt rita upp (rendera) bilder på datorskärmen.

Men under senare år har grafikprocessorns stora beräkningskraft börjat användas för att även öka prestandan i olika typer av programvara.

Bland funktionerna i Photoshop CS4 som utnyttjar grafikprocessorn är rotation, zoom, panorering, kantutjämning, 3D-rörelser och färgkonvertering.

Även programmen After Effects och Premiere Pro i i Creative Suite 4 använder grafikprocessorn för att snabba upp hanteringen.

– Ett viktigt element i CS4 var att fånga den stora kraften hos grafikprocessorn. Skillnaden är enorm. Nu får kreativa proffs möjlighet att på ett snabbare, jämnare och mjukare sätt interagera med bilder och filmer, säger Adobes vice vd för Creative Solutions John Loiacono i ett pressmeddelande.

Exakt vilka prestandaökningar som uppnås finns emellertid ännu inga uppgifter om.

Den grafikprocessorer som stöds i de ny CS4-programmen är Nvidia Quadro medan Photoshop dessutom kan nyttja kraften i Nvidea Geforce.