Innovation

Grafenskola lockar unga forskare

Sommarskola i Hindås för unga grafenforskare. Foto: Oscar Mattsson
Sommarskola i Hindås för unga grafenforskare. Foto: Oscar Mattsson
Sommarskola i Hindås för unga grafenforskare. Foto: Oscar Mattsson
Sommarskola i Hindås för unga grafenforskare. Foto: Oscar Mattsson

Supermaterialet grafen är extra hett i Göteborg denna vecka när EU:s Graphene Flagship arrangerar en sommarskola för forskare.

Publicerad

Det kolbaserade materialet grafen är både extremt tunt, extremt starkt, böjligt och har mycket god ledningsförmåga. Hur alla de här egenskaperna ska komma till nytta i praktiska tillämpningar är fokus för en av EU:s största vetenskapliga satsningar, Graphene Flagship, som leds från Chalmers.

I flera år har flaggskeppet arrangerat sommarskolor om grafen, och i år hålls den för första gången i Sverige. Ett 70-tal unga forskare från flera världsdelar samlas den här veckan i Hindås utanför Göteborg.

– Intresset har varit stort, och vi blev fullbokade. Vi har deltagare från 20 länder och fyra kontinenter, säger Karin Weijdegård, kommunikatör på Graphene Flagship.

Grafenskolan består av föreläsningar, workshops och besök på Chalmers renrum, som är viktigt för Chalmers grafenforskning.

Årets grafenskola ägnar sig särskilt åt tillämpningar inom elektronik. En av föreläsarna är Andrei Vorobiev, forskare vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers. Han och hans forskarkollegor har bland annat visat att en transistor av grafen kan ta emot och omvandla terahertzvågor, vilket öppnar för dataöverföringar i mycket högre hastigheter och i större mängder än vad som är möjligt i dag.

– Syftet med grafenskolan är att deltagarna får ta del av forskningsområdet i ett informellt sammanhang där unga forskare kan träffa mer seniora forskare. En tanke med Graphene Flagship är att skapa nätverk och samarbeten, säger Karin Weijdegård.

Trots att forskarskolan arrangeras i Sverige är det bara ett fåtal svenska forskare som deltar.

– Det är ett par stycken från Sverige, det är lite tråkigt att det inte är fler, men vi hoppas att det bli fler tillfällen i framtiden, säger Karin Weijdegård.

Graphene Flagship

Finansieras av EU-kommissionen med 1 miljard euro.

Startade 2013. Målet är att inom tio år skapa konkreta tillämpningar för grafen, som ska leda till ekonomisk tillväxt och arbetstillfällen.

Forskningsprojektet omfattar 150 akademiska och industriella forskningsgrupper i 23 länder i Europa. Det leds från Chalmers, med fysikprofessor Jari Kinaret som direktör.