Digitalisering

Göteborgs hamn fortsatt stängd efter it-attack

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Den danska fraktjätten A P Møller-Mærsk är ett av de hårdast drabbade företagen i den senaste cyberattacken. En majoritet av bolagets hamnterminaler ska åter vara i drift igen – men inte Göteborgs hamn.

Publicerad

– Det är fortsatt stenkört. Det går fortfarande inte att få ut några containrar, säger Joachim Steivik vid speditionsbolaget Swedebridge.

Göteborgs hamn är redan svårt påverkad av den segdragna hamnkonflikten. Strejker och blockader hade lett till att gods inte kommer in till terminalen. När dessutom datasystemet ligger nere går det inte att hämta ut det lilla som kommer in.

– På grund av hamnkonflikten som pågått i ett och ett halvt år finns det redan stora förseningar. Vi har kunder som nu sitter och väntar. Så kommer detta med värsta tänkbara tajmning. Ur askan in och in i elden, säger Joachim Steivik.

Läs mer:

Utpressningsviruset, som en del experter kallar Petya, slog ut stora delar av A|P Møller-Mærsks IT-system. Det är fortfarande oklart hur omfattande problemen har varit eller när verksamheten fungerar normalt igen.

Bolagets hamndriftsbolag APM Terminals har varit hårt drabbat, med minst 17 hamnar påverkade i världen. Även om en majoritet av bolagets terminaler runtom i världen ska vara i drift igen är kapaciteten på många håll lägre än normalt, rapporterar AP.