Gör ditt kokta ägg rått igen

2015-02-09 07:41  

Forskare har lyckats ”o-koka” ett ägg. Det kan leda till bättre cancerbehandling och nya sätt att tillverka ost.

Den vetenskapliga rapporten Shear-Stress-Mediated Refolding of Proteins from Aggregates and Inclusion Bodies lockar förmodligen bara experter. Men då den beskriver hur man kan få ett vanligt kokt ägg att åter bli rått blir det intressant för de flesta.

Det är forskare vid University of California Irvine i USA och Flinders University i Australien som lyckats med denna oväntade form av reverse engineering.

I ett ägg som kokas gör värmen att bindningarna som håller samman proteinernas strängar av aminosyror bryts upp. När hettan sedan ökar ytterligare bildar dessa nu tilltrasslade strängar nya ännu starkare bindningar som tvingar ut vattnet och gör att först vitan och sedan gulan stelnar.

Nu har forskarna utvecklat en metod som kan vända på processen och dra isär de hoptrasslade proteinerna så att de återfår sin ursprungliga struktur. Och det kan göras på bara några minuter jämfört med de timmar eller dagar det kan ta för liknande processer med andra metoder.

Nu tror forskarna att deras patentsökta metod bland annat ska kunna användas för att tillverka antikroppar mot cancer på ett snabbare och billigare sätt än vad som är möjligt i dag.

Även livsmedelsindustrin kan dra nytta av forskarnas arbete för att exempelvis tillverka ost på nya sätt.

– Att vi använt metoden för vanliga ägg beror inte på att vi har något större behov av att processa just ägg. Vi vill med detta bara visa hur kraftfull metoden är, säger Gregory Weiss, som är en av forskarna bakom rapporten och professor i kemi och biokemi vid University of California, till Cnet.Följ Ny Teknik på Facebook!

Jan Melin

Mer om: Koka ägg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer