Innovation

Gensvar hos havstulpanerna

Havstulpanen är en vanlig ovälkommen gäst på båtbottnar. Foto: Dan Isaksson
Havstulpanen är en vanlig ovälkommen gäst på båtbottnar. Foto: Dan Isaksson

En liten dos av sömnmedlet medetomidin i bottenfärgen har visat sig vara effektivt mot påväxt av havstulpaner på skrovet. Nu har forskarna hittat genen som får havstulpanerna att reagera och kan förklara hur skyddet fungerar.

Publicerad

– Det är lite grann som en nyckel i ett nyckelskåp. Medetomidin är nyckeln som passar i genen och signalerar till larvens simfötter att börja sparka. Det fina är att det skrämmer iväg havstulpanen utan att döda den, säger Anders Blomberg, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Forskare från Chalmers och Göteborgs Universitet har sedan 2008 genofört framgångrika tester av färg med medetomidin. Ett ämne som annars används som sömnmedel för hundar och katter. Upptäckten och beskrivningen av genen som får havstulpanerna att reagera på ämnet är viktigt för att i framtida produkter minimera påverkan på den marina miljön.

– Att förstå hur ämnet fungerar ger möjlighet att utveckla selektiva medel, som enbart påverkar havstulpanen och inte andra marina organismer. Man kan också förstå hur resistens kan uppstå och hur man kan försöka förhindra det, säger Anders Blomberg.

Att förhindra påväxt på båtskrov är en nödvändighet för de stora rederierna. Ett fartygsskrov som inte behandlas får redan efter ett halvår en ökning av bränslekostnaderna med 40 procent.