Innovation

Geckorobot klättrar på glasväggar

Paul Day och Alan Asbeck är två av ingenjörerna som varit med och konstruerat Geckoroboten. Foto: Foto: Stanford University
Paul Day och Alan Asbeck är två av ingenjörerna som varit med och konstruerat Geckoroboten. Foto: Foto: Stanford University
Geckoödlans fötter i förstoring.
Geckoödlans fötter i förstoring.

Ingenjörer vid Stanford University har konstruerat en robot som med lätthet klättrar upp för glasväggar och andra släta material. För att lyckas har man härmat geckoödlan.

Publicerad

Det mest intressanta med roboten är förstås förmågan att få fäste på plana ytor. På fotsulorna har geckoödlan lameller som är uppbyggda av miljontals hårstrån, en tiondel så tjocka som människohår. Hårens ändar är i sin tur splitsade i så små fibrer, att de fäster vid underlaget med hjälp van der Waalskrafter som uppstår mellan molekyler.

Ingenjörerna har lyckats härma konstruktionen med små hårstrån för att tillverka ett torrt självhäftande material som används till robotens fotsulor.

En annan avgörande egenskap är att materialet precis som hos geckoödlan bara fäster när man drar åt ena hållet. När roboten skjuter ifrån för att ta sig uppåt får den fäste. När den däremot lyfter en fot framåt och uppåt släpper foten lätt från underlaget. Inte som vanlig tejp som man måste dra bort.

Men geckoödlan har fått stå modell i flera avseenden. Ödlan vrider fotlederna för att få fäste när den ska klättra neråt och ingenjörerna planerar att göra precis samma sak med roboten. Man siktar också på att skala upp materialet för att möjliggöra för människor att klättra med det.

Se roboten klättra på video