Populärteknik
Fyra satellitsystem för positionering
Fredagen den 12 oktober 2012 sändes ytterligare två av de planerade 30 Galileosatelliterna upp i omloppsbanor. Systemet kan nu äntligen provköras.
I dag finns fyra olika satellitsystem för positionering: amerikanska gps, ryska Glonass, europeiska Galileo och kinesiska Beidou (Compass).
Amerikanska gps, Global Positioning System, är äldst. Det utvecklades av och för amerikanska militären på 1970-talet, men det skulle dröja till 1995 innan det började användas civilt i större skala. Gps-systemet består av 30 satelliter i banor runt jorden. De fungerar så att de varje sekund sänder ett ”ping” med informationen ”Jag är satellit så och så och nu sänder jag min tidssignal”. En gps-mottagare på jorden jämför sedan tidssignalerna hos fyra satelliter och kan därigenom få fram sin position på några meters noggrannhet. Numera finns gps-mottagare i var och varannan mobiltelefon. Det är nämligen gratis att använda gps.
Ursprungligen fanns ett lås i systemet som sänkte noggrannheten för civila användare (”selected availability” gav 30 meters noggrannhet i stället för 3) men det togs bort år 1997 av president Clinton. Dock med reservationen att om världsläget så kräver ska det snabbt kunna kopplas på igen.
Glonass (GLObalnaja NAvigatsionnaja Sputnikovaja Sistema) är den ryska motsvarigheten till gps. Systemet började byggas upp i dåvarande Sovjetunionen och kom i drift i december 1983.
Efter Sovjetunionens upplösning har projektet lidit av ekonomiska problem och har varit enbart delvis utbyggt, men i och med ett avtal med Indien har finansieringen ordnats. Systemet är nu helt utbyggt och täcker hela Rysslands och Indiens territorier.
– Iphones för den ryska marknaden innehåller numera mottagare som kan använda Glonass, säger Peter Lindström, projektledare för utvecklingen av datorerna till Galileo. Annars blir det nämligen höga tullar på mobiltelefonerna.
Det kinesiska systemet Beidou (kallas även Compass) byggs just nu ut i rasande takt. I dag ingår 15 satelliter, och man koncentrerar sig på att täcka Kina och Asien.
Sist i tidtabellen ligger europeiska Galileo. I fredags skickades satelliterna nummer 3 och 4 upp med en Sojuz-raket. Nu ska man företa IOV (in orbit verification). Därefter är systemet äntligen klart för att provköras.