Övriga nyheter

Full last halverar utsläppen

Många långtradare kör med mycket luft i lasten. Med bättre logistik minskar utsläppen från transporterna dramatiskt. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
Många långtradare kör med mycket luft i lasten. Med bättre logistik minskar utsläppen från transporterna dramatiskt. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Med självkörande fordon kan utsläppen minska dramatiskt. Men störst vinster går att göra i lastutrymmet.

Publicerad

Självkörande personbilar och lastbilar är ett av de bästa sätten att dramatiskt, i ett slag, minska utsläppen av växthusgaser i Sverige. Skillnader i körstil betyder upp till 30 procent i bränsleförbrukning, och därmed utsläpp.

Automatiserade växellådor, adaptiv farthållning med gps-styrd anpassning efter vägprofilen, förarutbildningar och feedbacksystem såväl i bilen som i hela åkeriet har betytt mer för koldioxidutsläppen från Scania och Volvo än alla motorförbättringar. Men den största potentialen finns på ytterligare ett ställe.

Scanias eget åkeri, Transportlaboratoriet, har halverat sina utsläpp per tonkilometer på sex år.

– Förarbeteendet svarar för 30 procent av minskningen, hårdvaran i bilen för 20 procent. Resterande 50 procent ligger i förbättrad logistik: att vi sett till att ha mer nettolast i bilarna. Vi ligger nu runt 20 ton av 25 möjliga. Ett genomsnitt i Europa är 10–12 ton, säger Transportlaboratoriets chef Anders Gustavsson.


Artikeln är en del i Ny Tekniks fokus ”Svensk teknik för globalt klimat”. I morgon: Tidiga med att bygga hållbara hus.


Följ Ny Teknik på Facebook!