Digitalisering

Fransmän varnar för kinesiskt spiontrick

Den franska underrättelsetjänsten varnar franska företag för kinesisk teknikstöld. Se upp för honungsfällor och envisa offertförfrågningar.

Publicerad

Det är inte bara från amerikanska diplomatposten som det läcker. Även den franska underrättelsetjänsten har drabbats av informationsläckor.

Enligt tidningen The Telegraph har den franska underrättelsetjänsten dokumenterat flera fall av kinesisk teknikstöld.

Ett klassiskt spiontrick är ”honeytrap”, när en skön kvinna lockar sitt manliga offer till ett hotellrum utrustat med videokamera som dokumenterar snedsteget. Det kan räcka för att skapa en utpressningssituation.

Ett mer affärsmässigt sätt att komma över information är att gå ut med en offertförfrågan till det företag som man är intresserat av att pumpa på teknisk information.

Till slut har det kinesiska företaget fått så mycket teknisk information som man behöver för att själva kunna tillverka motsvarande produkt, uppger den franska underrättelsetjänsten.

En tredje, väl dokumenterad tekniköverföringsmetod, kallas ”the mushroom factory”.

Plötsligt upptäcker man att ett nystartat kinesiskt företag konkurrerar med samma slags produkter, men billigare. Och det nya företaget leds av samma person som man ursprungligen skrev samriskavtalet med.

Den franska yoghurttillverkaren Danon råkade ut för en sådan stöld efter samarbete med det kinesiska dryckesföretaget Wahaha.

De kinesiska snabbtågen som utvecklats med tysk och japansk teknik säljs nu under kinesiskt namn men hänvisning till att den kinesiska tågtillverkaren gjort så stora ändringar i konstruktionen att det är ett nytt tåg.

Även svenska industriföretag har vittnat om att det går fort för kineserna att komma med likartade produkter efter ett tidigare samarbete.

Men de svenska företag som drabbats har inte velat bråka eftersom man fortfarande gör bra affärer i Kina.

Enligt den franska underrättelsetjänsten kan kinesiska företag till och med vara så fräcka att man stämmer det franska företaget för teknikstöld, trots att det är det franska företaget som har patent.

Det råkade Schneider Electrics ut för när Schneiders konkurrent Chint kopierade Schneiders säkringsdosa och sedan stämde Schneider för designstöld. Och vann i domstolen.

Sedan finns det ju det gamla vanliga – mutor. Det har Renault råkat ut för. Tre toppchefer anklagas för att ha lämnat över känslig information till en kinesisk bilbyggare.